Ženski nogomet veoma popularan na OI

Ženski nogomet veoma popularan na OI

E. Škorić

Ženski nogomet nekada je bio zabranjen u engleskoj ligi zbog tvrdnji da je ovaj sport "neodgovarajući za žene i da ga ne treba ohrabrivati". 

Zabrana je podignuta 1971. i četiri decenije kasnije, ženski nogomet  dobio je neviđenu pažnju na Olimpijadi u Londonu.

Na istom mjestu gdje je ženama zabranjivano da igraju, 70.584 navijača na stadionu "Wembley" gledala su kako Britanke pobjeđuju Brazil. To je, kako prenosi AP, rekord i treća najveća posjećenost kada je ženski sport u pitanju. 

 

Britanska igračica Eniola Aluko rekla je da je njen tim "pregazio granice" i da "ljudi koji kontrolišu igru sada mogu da priznaju da je ženski nogomet zapravo sport". 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.