Život je čudo, jednim golom do bogatstva
Foto: EPA

Ogromne zarade i bonusi u današnjem fudbalu

Život je čudo, jednim golom do bogatstva

Izvještaji o zaradi fudbalera i ostalih koji žive od ovog fudbala pokazuju da se radi o nevjerovatnim ciframa. Sada su na vidjelo isplivale još neke nevjerovatne sume novca koje su pojedinci zaradili za sjajne, a drugi i za ne tako impresivne, podvige.

Ovdje se više ne radi samo o transferima prilikom kojih se, već odavno, obrću milionske cifre, nego i o novcu koji fudbaleri dobijaju u vidu bonusa, nadoknada za snimanje reklama i slično.

Ukoliko želite da Cristiano Ronaldo promvira neki vaš proizvod ili uslugu morat ćete izdvojiti čak 920.000 funti, i to za pola dana njegovog rada. Toliko je Portugalcu platila jedna Saudijska kompanija  kako bi on promovirao njihov rad, a u tu cijenu je bio uključen photo-shooting, pet potpisanih majica, dva posta na Instagrami ili Twitteru i prava na fotografije za taj dan, i to samo za područje Afrike i dio Azije.

Ogroman novac je, nedavno, za ne baš dobro obavljen posao dobio i sadašnji trener Newcastlea Rafa Benitez.
On je ove sezone uspio Newscastle vratiti u Premier ligu, ali sezonu 2015/2016 neće pamtiti po uspjesima, ali zato hoće po finansijskoj dobiti.

Rafa je tu sezonu započeo na klupi Real Madrida, ali je dobio otkaz u januaru 2016. nakon samo pola godina na Bernabeu. Benitez je nakon otkaza dobio čak 8.5 miliona funti otpremnine.
Ali, to nije sve on je, nakon što je Real na kraju te sezone osvojio titulu Lige prvaka, dobio i bonus od 500.000 funti iako je dobio otkaz pola godina ranije, a Real do titule predvodio Zinedine Zidane.
Ako se tome doda i milion funti koji je dobio za tri mjeseca koja je, bez nekog rezultata, proveo na klupi Newcastlea, Benitez je prošle godine inkasirao čak 10 miliona funti.

Anthony Martial je još jedan igrač koji bi svoj klub mogao koštati mnogo novca. United je za njegove usluge platio Monacu 42 miliona funti, ali u njegovom ugovoru postoje još tri klauzule zbog kojih bi trošak Uniteda mogao dostići i 67 miliona funti.
On je već ispunio uslove za isplatu dodatnih 8.4 miliona funti , jer je postigao 25 golova u Premier ligi, a ukoliko skupi 25 nastupa za Francusku reprezentaciju, United će morati platiti još 8.4 miliona funti.
Konačno, ukoliko Martial nekada bude nominovan za FIFA-inog Igrača godine, i to će stajati United 8.4 miliona funiti.

Igrač Liverpoola Roberto Firmino je zaradio dosta novca zbog zanimljive strukture bonusa u svom ugovoru.
Brazilac je ove sezone postigao 12 golova i upisao šest asistencija.
Prvih pet golova mu je donijelo zaradu od 25.000 funti po golu, sljedećih pet 45.000, a preostala dva po 65.000 funti.
On je i za svojih šest ovosezonskih asistencija dobio 190.000 funti, što bi značilo da je za svaku zaradio po 31.000. funti.

Zlatan Ibrahimović je početkom sezone, bez naknade, došao u redove Manchester Uniteda, ali njegove plate i bonusi su astronomski.
Ibrahimoviću je ugovor garantovao i do 143.000 funti po postignutom golu. On je tako u samo mjesec dana, od novembra do decembra prošle godine, uspio zaraditi milion funti bonusa nakon što je u tom periodu postigao devet golova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi