Znate li s kim je Leicester posljednji put igrao u Evropi?
Foto: EPA

Prije 16 godina

Znate li s kim je Leicester posljednji put igrao u Evropi?

Senzacionalna ekipa Leicestera će naredne sezone zaigrati u Ligi prvaka, prvi put u svojoj historiji.

Ovaj klub općenito nema previše iskustva u igranju evropskih utakmica, jer su u u dosadašnjoj historiji dugoj 132 godine zabilježili samo tri izlaska na euro scenu.

Prvi put se to desilo u Kupu pobjednika Kupova 1961. godine, kada je Leicester uspio eliminisati Glavon iz Sjeverne Irske, a zatim je u narednom kolu ispao od Atletico Madrida (1:1, 0:2).

U novijoj historiji, Leicester je dva puta igrao u prvom kolu u Kupu UEFA. Zanimljivo, ponovo su se Lisice u sezoni 1997/98 sastale s Atletico Madridom i ovoga puta doživjele dva poraza (2:1 i 2:0).

Posljednji izlazak na evropsku scenu Leicester je imao u sezoni 2000/01., također u Kupu UEFA. Novi prvak Engleske se prije 16 godina sastao sa Crvenom Zvezdom, koja je na kraju izašla kao pobjednik iz dvomeča.

Prvi meč u Engleskoj završen je rezultatom 1:1, a zatim je Zvezda u revanšu odigranom na neutralnom terenu (Beč) slavila sa 3:1 i plasirala se u drugo kolo.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi