Žrijeb nudi reprize finala od 1987. do 2014. godine

Opet igraju Real i Atletico

Žrijeb nudi reprize finala od 1987. do 2014. godine

Žrijeb je obavljen, poznati su parovi četvrtfinala. Zanimljivo, imamo reprizu finala iz prošle sezone, duel dva madridska rivala, Atletica i Reala. Tu je još jedna repriza i to finala iz 1987. godine Bayern - Porto.

PSG i Barcelona su se sastajali u Ligi prvaka, ali su posljednje veliko finale međusobno odigrali 1997.godine. Radilo se o finalu Kupa Kupova u Rotterdamu koje je otišlo na stranu Barcelone 1:0.

Atletico Madrid - Real Madrid
U prošlogodišnjem finalu, 24. maja u Lisabonu, Atletico Madrid je imao pehar u rukama sve do 90. minute, kada je Modrić  iz kornera pronašao Sergija Ramosa za 1-1, a potom su u produžetku Gareth Bale, Marcelo i Cristiano Ronaldo zabili za pobjedu 4-1 i deseti naslov evropskih prvaka. Ove sezone Real ima izrazito loš omjer protiv Atletica, četiri poraza i dva remija. Na startu sezone Atletico je bio bolji u španskom Superkupu, nakon 1-1 u prvoj utakmici,  u revanšu je Atletico slavio 1-0 golom Mandžukića.

U Kupu kralja Atletico je eliminirao Real u osmini finala (2-0, 2-2), a u domaćem prvenstvu "crveno-bijeli" su slavili u obje utakmice; na staru prvenstva bilo je 2-1, a prije mjesec i pol dana Atletico je na svom stadionu ponizio "kraljeve" s 4-0. Oštrice su otupljele, vidjeli smo kako se Atletico
namučio protiv Bayera, baš kao i Real u drugoj utakmici kontra Schalkea. Međutim u ovom trenutku, procentualno Real je u prednosti, recimo 60:40.

PSG - Barcelona
PSG i Barcelona ove su sezone već igrali Ligi prvaka, međutim grupna faza je jedno, četvrtfinale nešto sasvim drugo. U sezoni 1994/95 dok je Liga prvaka još uvijek bila u povojima, PSG je baš u četvrtfinalu izbacio Barcelonu. Nakon 1:1 na Camp Nou, na Parku Prinčeva je Guérin sedam minuta prije kraja postigao gol za pobjedu 2:1 i prolaz PSG-a. U sezoni 2012/13 dalje je prošla Barcelona zahvaljujući pravilu "gola u gostima" (1-1, 2-2). Za PSG će biti hendikep neigranje Zlatana Ibrahimovića u prvoj utakmici. Parižani su jaki, ali nedovoljni da bi prošli Barcelonu koja je ipak u posljednjih mjesec dana podigla nivo svoje igre, dok je Pariz ostao tu negdje. Može biti opasan ali u dvoje utakmice teško da može eliminisati Barcelonu.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Porto - Bayern
Bayern je već dva puta u četvrtfinalu Lige prvaka izbacio Porto, u sezoni 1990/1991., te 1999/2000. Međutim, Portu će Bayern uvijek ostati u lijepom sjećanju, jer su protiv njega osvojili svoj prvi naslov evropskih prvaka, 1987. u finalu na bečkom Prateru. Tada je Bayern vodio 1-0 do 77. minute, a onda je uslijedila legendarna peta Rabaha Madjera, da bi Juary u 80. zabio za pobjedu Porta 2-1. U ekipi Porta najveća zvijezda bio je veznjak Paulo Futre, kojeg su mnogi najavljivali kao novog Maradonu. Bavarci su favoriti, za neke i veliki, ali upravo ekipe kao što je Porto mogu pomrsititi račune ekipi koja igra u nekom svom ritmu posljednjih godina.

Juventus - Monaco
Juventus je realno prošao najbolje. U četvrtfinalu će igrati protiv ekipe koja je u ovom društvu najslabija, što je idealna prilka da se Stara dama vrati u odabrano društvo. U sezoni 1997/98 u polufinalu Lige prvaka Juventus je izbacio Monaco. U prvom susretu je Juve, predvođen Del Pierom i Zidaneom, slavio 4:1, u revanšu je izgubio 2:3. Za Monaco su tada igrali David Trezeguet i Thierry Henry, ali i naš bivši reprezentativac Muhamed Konjić. Monaco se predstavio kao nezgodna ekipa, ali vidjelo se u revanš susretu protiv Arsenala koliko mogu biti ranjivi. Arsenal je propustio svoju priliku, Juventus teško da će.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.