Zrinjski, Sarajevo, Željo i Široki čekaju rivale u Evropi

Žrijeb pretkola Lige prvaka i Evropske lige

Zrinjski, Sarajevo, Željo i Široki čekaju rivale u Evropi

Piše: E. Škorić
Ljeto je, između ostalog, rezervisano za nastupe bh. klubova u Evropi, a koliko će napraviti na evropskoj sceni uveliko ovisi i o današnjem žrijebu.

U 12 sati će se u sjedištu UEFA-e održati žrijeb parova za prvo i drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, dok će od 13 i 14 sati biti održano žrijebanje parova za prvo i drugo pretkolo za Evropsku ligu.

Dakle, prvo će Zrinjski saznati ime protivnika u pretkolu Lige prvaka, a onda će Sarajevo, Željezničar i Široki saznati s kim će odigrati prve evropske utakmice ovog ljeta.

Naravno, mnogo jasniju sliku imat ćemo nakon što UEFA oko 10 sati objavi dodatnu podjellu timova na grupe, kako na nosioce i nenosiocec, tako i na nekoliko dodatnih grupa, pa će biti skraćena potencijalna lista protivnika bh. klubova u Evropi.

Zrinjski je nenosioc i on će za rivale imati Celtic, Salzburg, Kopenhagen, Ludogorec, BATE, Legia, Maribor, Qarabag, Malmo, Astana, Partizan, Rijeka, Rosenborg, Sheriff, Hapoel Ber-Sheva i Hafnarfjordur. Ovaj potonji, tim sa Islanda, djeluje kao najbolja opcija, no ko god da bude izvučen za protivnika Zrinjskog, bit će teško bh. prvaku.

Utakmice drugog pretkola igraju se 11. i 12. jula, odnosno 18. i 19. jula, dok će mečevi drugog pretkola Evropske lige biti odigrani 13. jula i 20. jula, a prvog pretkola 29. juna i 6. jula. Bh. klubovi Željezničar i Sarajevo su nosioci u prvom pretkolu, dok je Široki Brijeg nenosilac. 

Nije tajna da se mučimo svakog ljeta u Evropi i protiv manje poznatih ekipa, te da nas iz godine u godinu čekaju sve teži zadaci i nažalost uglavnom završimo do trećeg pretkola i tu se završava evropski san klubova iz Bosne i Hercegovine, ali poželimo da ovaj put bude drugačije i da se radujemo uspjesima Zrinjkskog, Sarajeva, Željezničara i Širokog.


Liga prvaka