Zvanično: UEFA uvodi velike promjene u Ligi prvaka

Od sezone 2018/2019.

Zvanično: UEFA uvodi velike promjene u Ligi prvaka

Evropska fudbalska asocijacija UEFA je danas zvanično najavila uvođenje velikih promjena u Ligi prvaka od sezone 2018/2019.

Kako se prethodnih dana i govorilo, novi sistem takmičenja koji će biti usvojen pomenute sezone prijat će klubovima iz najjačih evropskih liga, dok s druge strane neće ići na ruku šampionima slabije rangiranih zemalja.

Prema novim pravilima, četiri prvoplasirana tima iz četiri najbolje rangirane lige u Evropi izborit će direktan plasman u Ligu prvaka. Osim toga, klubovi će zavisiti samo od svojih uspjeha kada je u pitanju koeficijent, što znači da se nacionalni koeficijent više neće gledati.

Računat će se i historijski aspekt, pa će klubovi koji su u prošlosti osvajali Ligu prvaka ili Evropsku ligu imati dodatni koeficijent. Potvrđeno je i to da će pobjednik Evropske lige imati zagarantovano mjesto u Ligi prvaka, dok je do sada postojala mogućnost da on završi u playoff rundi kvalifikacija za najelitnije klupsko takmičenje u Evropi.

Također, iz UEFA-e su naglasili da će novčani fond i finansijske nagrade za klubove-učesnike oba takmičenja biti dodatno povišen, ali se u javnost nije izašlo sa konkretnim ciframa.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kada je riječ o samom formatu takmičenja, Liga prvaka će i dalje brojati 32 kluba koji će biti raspoređeni u osam grupa, a dvije najbolje iz svake će izboriti plasman u osminu finala.

Ova pravila Lige prvaka bit će usvojena u sezoni 2018/2019., a bit će zaključena sa sezonom 2020/2021., a sve promjene možete pročitati na zvaničnoj stranici UEFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi