Španija prvi finalist

Navarro 35, P Gasol 22+17

Španija prvi finalist

Makedonija u polufinalnoj utakmici uopšte nije izgledala kao selekcija koja ima drugu odbranu prvenstva sa sa 65,2 poena koliko je primala po meču sve do Španije.

Makedonija sa druge strane medalje nije izgledala niti kao ekipa kojoj je to prvo polufinale u njihovoj košarkaškoj istoriji. Prije je izgledala kao tim, kojem je ovo ko zna koje po redu polufinale. Tako su se i ponašali. Bez opterećenja, imperativa pobjede predstavili su se kao pravi izazov za favorite Španjolce.

Koliko su se Scariolovi igrači morali potruditi da savladaju najprijatnije iznenađenje šampionata govori podatak da je Navarro morao postići čak 35 poena, dok je Pau Gasol morao igrati svoju možda i ponajbolju utakmicu u dresu reprezentacije.

U finale su se plasirali sasvim zasluženo. Jednoj od najboljih odbrana postigli su čak 92 poena. rezultat na kraju je glasio 92:80.

Samo je naturalizovani Ibaka bio razlog što su prvu četvrtinu u samoj njenoj završnici prednošću od pet razlike (23:18) dobili Španjolci. On je naime fenomenalno zamijenio Pau Gasola, koji je malo prenervozno ušao u utakmicu. Makedonci u završnici prvih deset minuta nisu najbolje iskoristili niti trehničku grešku Marka Gasola pa je to razlog što su Španjolci imali tu prednost.

Inače, ovaj period igre najavio je izuzetno kvalitetnu košarku oba sastava u prvom polufinalu na Eurobasketu. Sve linije u obje ekipe su funkcionisale odlično, dok su igrači pokazivali da su nadahnuti za atraktivne poteze i kvalitetan meč.

Prednost za Španiju sa kraja prve četvrtine udvostručena je veoma brzo u samom nastavku meča. Već u 11. minuti je deset razlike (28:18), a za to je najzaslužniji Pau Gasol koji je svoju nervozu sa početka uspješno primirio na klupi.

Ovaj centar će biti najzaslužniji što se Makedonija nije odlijepila u tom periodu igre, jer je imao 10 skokova na kraju prvih dvadeset minuta, a mnogi od tih skokova su njegovoj ekipi donijeli 10 poena iz ponovljenih napada.

Vratimo se mi na 11. minutu kada Makedonci počinju igrati zonu, odbranu koja je mnogo muke donijela aktuelnim prvacima Evrope. Ova vrsta odbrane zaustavila je napade Španije, a uz raspoložene Antića (3 trice u prvom poluvremenu), McCalebba, te koševima Vojdana i Damjana Stojanovskog, Makedonija pravi seriju od 3:15, pa je u 15 minuti (31:32). Utakmica tada opet ulazi u fazu igranja koš za koš. U svlačionice se odlazi sa predošću od jednog poena za Makedoniju (44:45).

U nastavku susreta ekipe kao da su u potpunosti zaboravile odbrane nakon odmora od deset minuta. Prednosti od dva poena i za jednu i za drugu ekipu se smjenjuju iz minuta u minut. Igra se praktično bez faula uz visok ritam igre. Takav razvoj utakmice više godi Španjolcima, koji u 25. minuti imaju prednost od 5 poena (63:58).

To je tek bio uvod u spektakl Navarra, koji od tog momenta igra simultanku. Postiže 14 poena u nizu, a svojom 5. trojkom na utakmici postavlja 71:62 za svoj tim na kraju treće četvrtine. Već tada je bilo jasno da će ukoliko Španci prođu u finale najviše zahvaljivati Navarru, koji je na najbolji način prelomio polufinale u trećoj dionici, ali i Pau Gasolu, jer je postavio rekord po skokovima na jednoj utakmici u istoriji svojih nastupa za selekciju svoje zemlje.

U zadnjih deset minuta Španija je rutinerski održavala razliku od desetak poena prednosti.

Double-double učinak imali su braća Gasol, Pau 22+7, Marc 11+10. Navarro je bio nezaustavljiv sa 35 poena. Ibaka je bio koristan sa 11. Kod Makedonaca Bo McCalebb 25 poena, Ilievski 15, dok je Antić uz 17 poena dodao i 9 skokova.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti