Aaron Jackson: U NBA ligi je puno lakše nego u Evropi
Foto: EPA

Bivši košarkaš CSKA uporedio dva načina rada

Aaron Jackson: U NBA ligi je puno lakše nego u Evropi

Aaron Jackson je početkom ovog mjeseca potpisao dvogodišnji ugovor s kineskim Bejing Ducksima, a prije toga je pet godina bio član CSKA Moskve s kojom je 2016. godine stigao i do naslova prvaka Eurolige.

Ovaj iskusni američki košarkaš je, gostujući na podcastu Natea Duncana uporedio "težinu" NBA lige i najjačih evropskih košarkaških liga, a na pitanje da li je u Evropi teže nego u NBA ligi, Jackson je odgovorio:

"Oh moj Bože, da, 100%. NBA liga je puno lakša od Evrope. Posebno kada se radi o nivou Eurolige."

"Igrao sam s mnogo NBA igrača u CSKA. Nenad Krstić, Andrei Kirilenko i ostali. Samo pogledajte kako u NBA ligi tretiraju vaše tijelo, tamo je igrač uvijek na prvom mjestu. U Evropi imate utakmice u Kazanju u Rusiji, onda morate avionom putovati čak do Madrida...Onda ujutro morate trenirati i gledati snimke, pa igrati utakmicu te iste noći. Previše je zahtjevno za vaše tijelo. U NBA-u ne trenirate toliko i tamo se brinu za vaše tijelo. Tamo se praktikuju razne vrste oporavka, a to trenutno nedostaje u Evropi", osvrnuo se Jackson na rigorozni tempo u evropskim takmičenjima, pa prokomentarisao i način rada trenera s kojima se susretao u Evropi:

"U Evropi su i treninzi takmičarski. Imate te stare Jugoslavenske trenere ili trenere koje su učili Srbijanski stručnjaci. Oni uvijek praktikuju vježbe "1 na 1" tokom treninga. To je kao da ste u srednjoj školi ili na koledžu. Sjajni igrači u koledž ekipi, tako je u Evropi."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi