Amerikanci se poigrali s Turskom za novo zlato
Foto: FIBA

SAD prvak svijeta

Amerikanci se poigrali s Turskom za novo zlato

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija SAD-a, igrači do 17 godina, osvojila je zlato na Svjetskom prvenstvu u Španiji. Amerikanci su večeras u finalu bez većih problema savladali Tursku rezultatom 96:56.

Turci su otvorili meč vodstvom od 4:0, ali je to bilo sve od njih večeras. Predvođeni sjajnim Sextonom i Carterom američki košarkaši su u potpunosti dominirali u ostatku prve dionice, nakon koje su imali 15 poena prednoti, 25:10.

Nastavili su Amerikanci s dominacijom i u nastavku. Nije Turska imala nikakve šanse, pa je prednost rasla iz napada u napad. Na odmor se otišlo sa 30 poena prednosti u korist SAD-a, 50:20.

Ni nastavak nije donio ništa drugačiju sliku na parketu. Fizički dominantniji i košarkaški jači Amerikanci nisu dozvolili da Turska eventualno zaprijeti i mirnom igrom su dodatno povećali razliku. Nakon 30 minuta igre bilo je plus 37, 73:36.

Do kraja je mirnom igrom selekcija SAD-a završila posao, te je došla do četvrtog zlata na četvrtom prvenstvu svijeta u ovom uzrastu.

Gary Trent je predvodio Amerikance u ovom meču sa 17 poena, Collin Sexton je dodao 16, dok je kod Turske Atar ubacio 13 poena.

FINALE:

SAD - TURSKA 96:56

SAD: Quickley 4, Howard 9, Smart 4, Trent 17, Sexton 16, Brown 9, Knox 8, Brown 5, Jackson 2, Gordon 5, Carter 11, Wiley 6.

TURSKA: Akyuz 12, Sipahi, Apaydin, Senel 11, Afsar 2, Saybir 2, Bitim 2, Atar 13, Konuk 8, Mustafa 2, Duran 4, Ayca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi