Amerikanci u kvalifikacije bez NBA zvijezda
Foto: EPA

Igrači iz Evrope igraju za SAD

Amerikanci u kvalifikacije bez NBA zvijezda

M. Šljivak

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u košarci počeće u novembru ove godine.

FIBA je odlučila da se kvalifikacije igraju tokom sezona u najjačim ligama svijeta, baš kao što je to slučaj u fudbalu, gdje reprezentacije imaju tačno određene termine za nastupe.

Ovakav način kvalifikacija neće dobro doći svim selekcijama. NBA liga nema namjeru pustiti zvijezde na utakmice reprezentacija i tako je veliki broj nacionalnih timova došao u velike probleme, jer im okosnica timova igra u najjačoj ligi svijeta.

NBA neće imati milosti ni prema selekciji SAD-a. Oni će igrati bez igrača iz NBA lige, a postoje dvije opcije za kojima će nacionalni tim morati da posegne.

Prva je da za reprezentaciju igraju igrači iz razvojne NBDL lige, što je za sada najizglednija opcija, dok je druga da se okupe najbolji američki igrači koji igraju u Evropi i ostatku svijeta.

Tako bismo nakon dugo vremena u dresu selekcije SAD-a mogli vidjeti igrače koji igraju u Evropi, ali i u tom slučaju bi Amerikanci imali zaista odličan tim.

SAD se našla u grupi C kvalifikacija za SP, a protivnici su im Meksiko, Kuba i Portoriko.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi