Argentina izborila nastup na SP
Scola je vodio veliku borbu s Ramosom

Fiba Americas

Argentina izborila nastup na SP

Teme:

Prvenstvo Amerike ulazi u svoju najuzbudljiviju fazu. Ostalo je još samo jedno kolo četvrfinalne grupe do kraja, a onda slijedi borba za medalje. Od četiri mjesta koja vode na SP u Tursku naredne godine, podijeljena su tri, dok se za preostalo mjesto bore tri reprezentacije. Nakon Brazila i Portorika, svoje mjesto u Turskoj ovjerila je i Argentina.

Argentina je u odličnoj utakmici bila bolja od domaćina Portorika i nanijela mu prvi poraz na prvenstvu rezultatom 80:78. Argentina iz utakmice u utakmicu igra sve bolje, tako da više niko i ne spominje ona dva uvodna poraza.

Argentinu je do pobjede vodio sjajni Luis Scola sa 25 poena i 12 skokova, dok su odličnu partiju pružili i Leandro Gutierrez sa 12 poena, kao i Pablo Prigioni sa 11 poena i 12 asistencija. Kod domaćina je Larry Ayuso postigao 19 poena, Carlos Arroyo 18 poena i 8 asistencija, dok je John Ramos odigrao svoju najbolju utakmicu na prvenstvu sa 14 poena i 12 skokova.  

Brazil je odigrao još jednu maestrlnu predstavu. Ovaj put je stradao Urugvaj sa 82:62. Brazil je odmarao Barbosu, tako da je u prvi plan izbio Marcelinho Machado sa 23 poena, dok je vrlo dobar bio i Anderson Varejao sa 14 poena i 10 skokova.

Brazil je utakmicu dobio u sjajnoj odbrani na najboljem Urugvajcu Batisti, koji je postigao samo 6 poena, što je prvi put na prvenstvu da ide ispod dvocifrenog učinka. Njegovu ulogu u timu Urugvaja su preuzeli Aguiar sa 18 poena i Gustavo Barrera sa 11 poena, 9 skokova i 6 asistencija.  

Kanada nije imala problema sa Panamom koju su savladali sa  97:65. Andy Routins je ubacio 23 poena, a Carl English 16, dok su kod Panamaca najbolji bili Daniel Pinnock sa 21 poenom i Jaime Lloreda sa 17 poena i 10 skokova. Panama je imala šanse za plasman u polufinale, ali su ovim porazom one nestale.  

Dominikanska Republika je bila bolja od Meksika koji još ne zna za pobjedu. Dominikanci su bili bolji rezultatom 86:73. Meksiko je u igri držao sjajni Noe Alonzo koji je u trećoj četvrtini ubacio 13 poena, ali su u posljednjoj četvrtini Dominikanci zaigrali čvršću odbranu na njemu i riješili utakmicu u svoju korist.  

Dominikanci su u ovom susretu igrali bez povrijeđenog Francisca Garcie, ali je startna petorka odigrala na visokom nivou, tako da se njegov izostanak nije osjetio. Luis Flores je odigrao najbolji meč na prvenstvu ubacivši 18 poena, dok su i ostali članovi petorke bili dvocifreni. Villanueva je ubacio 14, Morban 13, Martinez 11 i Horford 10. Kod Meksika su najbolji bili Horacio Llamas sa 16 poena i Noe Alonzo sa 15 poena.  

Panama i Meksiko su otpali iz utrke za polufinale, dok će u zadnjem kolu biti vrlo zanimljivo u borbi za preostalo mjesto u polufinalu i SP. Dominikanci, Kanađani i Urugvajci imaju šanse za prolaz, a Dominikanci sami odlučuju o svojoj sudbini, dok ostala dva tima zavise od rezultata konkurenata.  

Rezultati:

Brazil – Urugvaj 82:62
Argentina – Portoriko 80:78
Kanada – Panama 97:65
Dominikanska Republika – Meksiko 86:73

Tabela:

1. Brazil 6-0
2. Argentina 5-1
3. Portoriko 5-1
4. Dominikanska Republika 3-3
5. Kanada 2-4
6. Urugvaj 2-4
7. Panama 1-5
8. Meksiko 0-6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.