Basile srušio Mirzine keramičare
Teletović je večeras ubacio 11 poena

Barcelona povela protiv Tau Ceramice

Basile srušio Mirzine keramičare

Košarkaši Tau Ceramice poraženi su od Barcelone u prvoj utakmici finalne serije playoffa za prvaka Španije. Katalonci su slavili gostujući trijumf rezultatom 82:80, a igrač odluke bio je Basile koji je dvije sekunde prioje kraja utakmice pogodio trojku sa osam metara.

Kao što se i očekivalo duel u Buesa Areni bio je neizvjestan do posljednjeg zvuka sirene. Ekipe su se smjeljivale u vodstvu, a kada se činilo da su popularni keramičari, za koje je nastupio i naš Mirza Teletović upisali pobjedu, dogodilo se čudo.

Domaći su bolje otvorili utakmicu i prvu četvrtinu riješili u svoju korist rezultatom 21:15. Ipak, posustali su u drugoj dionicu u kojoj su doživjeli pravu katastrofu i gosti su na odmor otišli sa šest poena prednosti. U trećoj četvrtini Teletović i saigrači konsolidovali su redove i uoči posljednjih deset minuta imali su tri poena zaostatka.

Pravu dramu gledali smo u finišu susreta. Stotinjak sekundi do kraja semafor je pokazivao izjednačen rezultat, a onda je Laković trojkom doveo Barcu u vodstvo. Odgovorio je naš Teletović koji je izjednačio rezultat, a na 26 sekundi prije kraja Rakočević realizuje jedno slobodno bacanje i Tau je imala prednost od pola koša, a Barca zadnji napad. Odgovornost je preuzeo Andersen, no lopta nije prošla kroz obruč. Ipak, na kraju je došla do Basilea, koji sa preko osam metara na dvije sekunde do kraja pogađa tricu (to su mu bili prvi poeni) i osigrava svome timu veliku pobjedu.

Naš reprezentativac ubacio je 11 poena, a najefikasniji igrač utakmice bio je Andersen (Barcelona) koji je ubacio 21 poen. Kod poraženih, najbolji je bio Rakočević sa 19 poena, dok je koš manje ubacio Splitter.

Naredna utakmica igra se u subotu, a Tau Ceramica će ponovo biti domaćin. Finalna serija igra se na tri pobjede.  

Tau Ceramica – Regal Barcelona 80:82 (0:1)  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.