BiH saznala mogućeg rivala u polufinalu
Foto: FIBA

Italija prošla dalje

BiH saznala mogućeg rivala u polufinalu

E. Škorić

Prava drama odvijala se u meču Italije i Finske u borbi za polufinale Evropskog prvenstva. 

Italijani su u meč ušlo kao veliki favoriti, no barem na EP-u u turskom Samsunu se moglo vidjeti da to ne znači previše. Ipak, uspjeli su na kraju da slave sa 61:56.

Od početka se igralo neizvjesno, koš za koš, a koliko su ekipe bile izjednačene dovojno govori podatak da je nakon 10 minuta bilo 16:15, a na poluvremenu 27:27.

Serijom 7:0 Italijani su otvorili treći period igre, imali su plus osam na kraju treće četvrtine, ali se Finska vraća i čak dolazi do vodstva na dvije minute do kraja meča.

Minutu prije kraja rezultat je glasio 54:54. Italijani su iskoristili jedno slobodno bacanje, pa je Mezzanotte poentirao za plus tri na 31 sekundu do kraja. Finci se nisu najbolje snašli u završnici, pa u polufinale ide Italija i čeka boljeg iz duela BiH - Francuska.

Moretti sa 14 poena i Lever sa 10 bili su najbolji u timu Italije, dok je na drugoj strani Maxhuni ubacio 20 poena i bio je jedini dvocifren u svom timu.

Italija - Finska 61:56 (16:15, 11:12, 21:13, 13:16)

Italija: Penna 11, Caruso 4, Barbon, Visconti, Pajola 4, Oxilia 3, Moretti 14, Bucarelli 4, Baldasso 0, Lever 10, Simioni 6, Mezzanotte 5.

Finska: Waxlax, Maxhuni 20, Gustavson 3, Innamaa, Kaukiainen 8, Nyman 6, Valtonen 7, R. Waxlax, Haapoja, Barlund 2, Polla 4, Knihtinen 6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi