Bio je bolji i od LeBrona, a danas je na dnu...

Nevjerovatna životna priča

Bio je bolji i od LeBrona, a danas je na dnu...

M. Šljivak

Davne 2001. godine u SAD-u se pojavila jedna od najboljih srednjoškolskih generacija ikad.

LeBron James, Carmelo Anthony i Amare Stoudemire su ostvarili velike NBA karijere, ali najbolji među njima nije. Vjerovatno je malo ko čuo za ime Lenny Cooke. Te 2001. godine, Cooke je bio prvorangirani igrač u američkim srednjim školama. Bio, ali vrhunski igrač nije postao zbog olakog shvatanja igre.

Dok su James i Anthony svoje vrijeme provodili na treninzima, Cooke je maksimalno koristio svoju popularnost. Alkohol, žene i nedovoljan trening su pretvorile najveću zvijezdu SAD-a u običnog dvometraša koji nije mogao uspjeti.

"Od mogućnosti da postanem superstar, došao sam do toga da budem kuhar", kaje se danas Cooke, koji je sada 31-godišnjak bez ijedne minute u NBA ligi.

"Niko me nije mogao zaustaviti. Gdje god da sam igrao, osjećao sam da mi ne može niko ništa"; dodao je...

I nije mu mogao niko ništa. Odlučio je da ne ide na koledž (ni ocjene mu to nisu dozvoljavale), te se prijavio za NBA draft 2002. godine. Nije izabran, a uzaludni su bili pokušaji da se nametne igrajući Ljetnu ligu za Boston i Seattle.

Nije uspio ući na mala vrata NBA lige. Kratko je igrao košarku na Filipinima i Kini, a 2004. godine ga je zadesila još jedna nesreća. Njegov saigrač iz ABA ekipe Long Beach Jam se automobilom zakucao u rasvjetni stub. Cooke je bio u autu, te je proveo određeno vrijeme u komi. Mjesecima je bio vezan za invalidska kolica, a na svu sreću, teško povrijeđena noga mu nije amputirana. 

Pokušao je da se ponovo vrati na Filipinima, ali je došla povreda Ahilove pete, koja mu je završila karijeru.

Cooke je odlučio svoju životnu priču podijeliti sa cijelim svijetom. Napravljen je dokumentarac o njegovom životu zvijezde, koja se ugasila...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.