Blue Devilsi na krovu Amerike

Završena još jedna NCAA sezona

Blue Devilsi na krovu Amerike

Teme:

U velikom NCAA finalu na stadionu u Indianapolisu pred više od 70.000 gledatelja, Duke je bio bolji od najvećeg iznenađenja sezone, Butlera sa 61:59 i tako osvojio četvrti naslov u historiji, prvi nakon 2001.

Ključ uspjeha pobjede Blue Devilsa bila je sjajna odbrana, kojom su Buldogse zaustavili na samo 30 posto šuta iz igre. Ni jedan tim nije imao prednost veću od šest poena tokom cijelog meča, što dovoljno govori o izjednačenoj igri oba tima.

Butler je imao dvije prilike za pobjedom, ali njihov najbolji igrač, Gordon Hayward, nije se najbolje snašao u posljednjim trenucima meča. Prvo ga je 3,6 sekundi prije kraja izblokirao Brian Zoubek, da bi onda s istekom vremena promašio šut s polovice terena.

Bez obzira na poraz igrači Butlera moraju biti itekako zadovoljni, jer su najmanji univerzitet koji je ikada stigao do velikog finala. Univerzitet iz predgrađa Indiane, privatni univerzitet s oko 5.000 studenata, stigao je u finale u kojem je skoro cijeli stadion navijao za njih. Nanizali su velikih 25 pobjeda.

„Bila je ovo sjajna utakmica. Prije svega želim čestitati mladom timu Butlera i njihovim sjajnim navijačima. Bila je ovo sjajna godina. Mi smo igrali dobro, ali i Butler. Ponosan sam na ove momke, jer smo pokazali našu snagu i osvojili naslov“, rekao je Mike Krzyzewski, trener Dukea.

Četvrtim naslovom nacionalnog prvaka Duke je došao na peto mjesto po broju naslova prvaka odmah iza UCLA-e , Kentuckyja, Indiane i North Caroline.

Junak pobjede Dukea bio je sjajni Kyle Singler, koji je na Final Fouru ubilježio prosjek od 20 poena i 9 skokova, što je najbolji prosjek u posljednjih 15 godina nakon Emeke Okafora, Carmela Anthonyja i Shanea Battiera.

U pobjedi protiv Butlera Kyle Singler je upisao 19 poena i 9 skokova, Jon Scheyer je dodao 15 poena, a Nolan Smith 13. Najefikasniji kod Butlera bio je Gordon Hayward sa 12 poena i 8 skokova, ali uz katastrofalan šut iz igre-2-11.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.