Bosanac dominira na otvaranju nove NCAA sezone

Luka Garza nova NCAA zvijezda

Bosanac dominira na otvaranju nove NCAA sezone

M. Šljivak

Bosanci i Hercegovci već decenijama unazad grade uspješne karijere daleko od naše zemlje.

Mnogo je onih za koje zbog zanimljivih imena u BiH niko nije čuo, a jedan od takvih je i košarkaš univerziteta Iowa Luka Garza.

Ovaj 211 centimetara visoki centar briljira po dolasku u NCAA ligu i već je pokupio nagradu za najboljeg igrača prve godine u prvoj sedmici BIG 10 divizije..

U dvije utakmica na otvaranju sezone Garza je dominirao pod obručima i za samo 18,5 minuta na parketu ubacuje 13,5 poena uz devet skokova i 2,5 blokada po meču.

Šta Garzu povezuje sa BiH?

Iako je rođen i odrastao u SAD-u, ovaj 18-godišnji centar ima bh. korijene. Njegov otac je Frank Garza nekadašnji košarkaš univerziteta Idaho, a majka mu je Šejla Muftić, nekadašnja košarkašica i kćer legendarnog golmana FK Sarajevo Refika Muftića.

Njegov rođak je nekadašnji mladi reprezentativac BiH Amar Alibegović, kao i Mirza Alibegović, košarkaš Orlandine i potencijalni bh. reprezentativac i ujak mu je Teoman Alibegović, veliko košarkaško ime sa naših prostora.

Interesantno je svakako da se Garza osjeća Bosancem. Na njegovom Twitter profilu je uz zastavu SAD-a postavljena i zastava BiH i sigurno je da se i Košarkaški savez BiH treba potruditi da ovog momka u budućnosti gledamo u dresu naše selekcije. Naravno, ako uopšte znaju za njega...

Radi se svakako o košarkašu pred kojim je svijetla budućnost i koji ima fantastične radne navike koje bi ga mogle odvesti daleko.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti