Boston poveo protiv Orlanda

NBA Playoff

Boston poveo protiv Orlanda

U prvoj utakmici finala Istočne konferencije Boston je sa 92:88 slavio u Orlandu i poveo sa 1-0 u seriji. Druga utakmica serije, koja se igra na četiri pobjede, igra se u utorak, ponovo u Orlandu.

Orlando je nakon 14 uzastopnih pobjeda konačno doživio poraz, i to od momčadi koja je pred početak sezone proglašena za staru i kojoj je potreban remont. Nakon što su po 4-0 pomeli Charlotte i Atlantu, pred Orlandom se našao sjajni Boston i zaustavio ih. Tradicija kaže da je Boston u zadnjih sedam serija, kada je poveo sa 1-0, dobivao seriju, dok je Orlando izgubio 10 od 11 kada je izgubio prvu utakmicu.

Boston je sjajnom odbranom dobio utakmicu. Zaustavili su igrače Orlanda na procentu šuta iz igre 41 posto, dok su im za tri poena dozvolili samo 22 posto ubačaja. Dwighta Howarda, najboljeg igrača Orlanda, limitirali su na samo 13 poena i 12 skokova. Boston je većim dijelom utakmici imao dvocifrenu prednost koja se pred kraj utakmice istopila na samo četiri poena, ali pobjeda je pobjeda.

Orlandu je ovo prvi poraz nakon 2. aprila kada su izgubili od San Antonija, a nakon 24. marta prvi put su postigli manje od 90 poena. Zadnji domaći poraz su doživjeli 24. marta, a 11. marta su zadnji put imali 18 izgubljenih lopti. Pet ili manje trica zadnji put su postigli, 3. marta, a davnog 28. januara zadnji put su imali manje od 10 asistencija. Manje poena na poluvremenu su imali za Božić, upravo protiv Bostona.

Boston je polovinom druge četvrtine poveo sa 15 poena razlike, a pred kraj prvog poluvremena Marcin Gortat je dva puta uzastopno zakucao i smanjio razliku na 41:32. Početkom drugog poluvremena Jameer Nelson postiže dvije trice i razlika se smanjila na samo tri poena.

Onda Boston pravi seriju od 22:5 i na kraju treće četvrtine prednost je iznosila ogromnih 65:45. Orlando se nije predavao i na 26 sekundi prije kraja smanjuju razliku na samo tri poena. 6 sekundi do kraja bilo je 90:88, a onda Allen s dva slobodna bacanja ovjerava pobjedu Bostona i vodstvo od 1-0 u seriji.

Najefikasniji igrač Bostona bio je Ray Allen, koji je ubacio 25 poena uz šut iz igre 8/16, Paul Pierce je dodao 22 poena, 9 skokova i 5 asistencija, Rasheed Wallace 13 poena, Kevin Garnett 8 poena i 11 skokova, a Rajon Rondo 8 poena i 8 asistencija. Pored Howarda (13 poena i 12 skokova) u redovima Orlanda dvocifreni su još bili Vince Carter sa 23 i Jameer Nelson sa 20 poena i 9 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.