Bryant i James padaju u drugi plan
John Wall predvodi Kentucky prema Final Fouru

Kreće martovsko ludilo

Bryant i James padaju u drugi plan

Teme:

Mart mjesec u SAD-u je rezervisan za NCAA ligu, odnosno univerzitetsku košarku. Mjesec je to kada mladi košarkaši, buduće NBA zvijezde s naslovnica svih medija skinu Bryanta, Jamesa i ostale NBA zvijezde.

Sedmica u kojoj se sada nalazimo, tamo, preko „velike bare“, u SAD-u se naziva Championship Weekom ili sedmicom šampiona. Do naredne nedjelje igraju se utakmice koje će odlučiti o pobjednicima divizija.

Nakon što se dobiju imena pobjednika svih divizija počinje doigravanje, koje se završava završnim turnirom četiri najbolje momčadi (3-5. aprila) tzv. March Madness (martovsko ludilo). Ove nedjelje je na programu Sunday Selection, posljednji vikend regularnog dijela sezone.

NCAA liga broji čak 347 timova podijeljenih u 33 divizije, po regionalnom nivou. U doigravanje idu 64 najbolje momčadi, a doigravanje se igra na jednu pobjedu, prednost domaćeg terena ima tim s boljim skorom u regionalnom dijelu sezone.

Posljednje sedmice regularnog dijela sezone biraju se najbolje petorke i najbolji pojedinci lige. Većina medija u SAD, onih većih (ESPN, FOX, NBC, CBS, The Sporting News, Yahoo Sports), imaju svoje vlastitie izbore, ali se oni rijetko kad razlikuju. Yahoo Sports i The Sporting News su izabrali najbolje, a petorka se razlikuje u samo jednom imenu.

Petorku Yahoo Sportsa čine John Wall, Scottie Reynolds, Evan Turner, James Anderson i DeMarcus Cousins, dok u izboru The Sporting Newsa nema Cousinsa, a unutra je Greivis Vasquez. Petorka koju bira Yahoo Sports u Americi ima mnogo veći značaj, jer se igrači biraju prema pozicijama, dok se u nekim drugim izborima zna desiti da se u petorci ne nađe ni jedan centar ili da nema klasičnog playa.

All American Five

John Wall – Play Kentuckyja izabran je za najboljeg igrača NCAA lige, kao i za Freshmana godine, što je prava rijetkost. Momak koji ima samo 18 godina već je predviđen za prvi izbor drafta. Kentucky ove sezone ima samo dva poraza i s omjerom 29-2 pobjednici su SEC divizije, najviše zahvaljujući Wallu. Wall je lider Kentuckyja po poenima i asistencijama (16, 8 poena i 6, 2 asistencije).

Najbolji dokaz o kakvom se igraču radi je njegova statistika u u ključnim trenucima utakmice. Wall u posljednje dvije minute utakmice i u produžetku ima 66 poena ove sezone uz samo šest izgubljenih lopti. U tom periodu igre njegov procenat šuta iznosi odličnih 66 posto. Mnogi stručnjaci se slažu da bi bio još bolji da nije veliki pritisak na njemu, što na momka sa samo 18 godina ostavlja veliki utjecaj.

Scottie Reynolds – Bek Villanove je prošle sezone nagovijestio veliki potencijal, a ove sezone je samo potvrdio svoju klasu. U Big East diviziji je njegova Villanova zauzela drugu poziciju najviše zahvaljujući njemu. U ovom trenutku je uz Walla jedan od najboljih igrača lige. Ima prosjek od 18, 8 poena po utakmici, a prosjek od 40 posto za tri poena govori da se radi o budućem velikom tricašu.

Evan Turner – Sjajni junior Ohio Statea je prava kopija LeBorna Jamesa iz studentskih dana. Turner je jedan od rijetkih igrača, koji svoj tim predvode u poenima, asistencijama i skokovima (19, 5 poena, 9,8 skokova i 5, 8 asistencija). Procenat šuta ima 53, 8 posto. Treba imati na umu da je zbog povrede leđa imao velikih problema i da je propustio nekoliko utakmica.

James Anderson – Krilni centar Oklahoma Statea pomogao je svom timu da dođe do skora 21-9, jednom od najboljih u posljednjih nekoliko godina. Ima prosjek od 22, 9 poena, što je natjeralo novinare koji prate NCAA da ga proglase najboljim igračem Big 12 divizije. Još uvijek se nije izjasnio hoće li ovoga ljeta na draft ili će sačekati naredno ljeto.

DeMarcus Cousins – Najdominantiniji centar univerzitetse košarke bez sumnje. Iako centar Kentuckyja u prosjeku igra samo 22, 9 minuta po utakmici, odnosno tek nešto više od poluvremena, to mu ne smeta da ima prosjek od 15, 6 poena i 10, 1 skoka po utakmici. Sa 135 ofanzivnih i 177 defanzivnih skokova među najboljim je skakačima lige.

Jim Boeheim – Trener Syracusea je najzaslužniji za prvu divizijsku titulu ovog univerziteta nakon 1991. godine. U svijetu poznatiji kao Orange, Syracuse je napravio veliko iznenađenje i osvojio Big East diviziju, iako su na početku sezone u prognozama stajali tek kao šesti.

Svi dobitnici nagrada od strane Yahoo Sportsa:

Igrač godine – John Wall (Kentucky)
Trener godine – Jim Boeheim (Syracuse)
Freshman godine - John Wall
Debitant godine – Wesley Johnson (Syracuse)
Šesti igrač godine – Draymond Green (Michigan State)
Odbrambeni igrač godine – Chris Kramer (Purdue)
Igrač koji je najviše napredovao – Marcus Morris (Kansas)

Prva petorka
– John Wall, Scottie Reynolds, Evan Turner, James Anderson i DeMarcus Cousins.
Druga petorka – Sherron Collins (Kansas), Da'Sean Butler (West Wirginia), Greivis Vasquez (Maryland), Wesley Johnson (Syracuse) i Greg Monroe (Georgtown).
Treća petorka – Jon Scheyer (Duke), E'Twaun Moore (Purdue), Ekpe Udoh (Baylor), Damion James (Texas) i Cole Aldrich (Kansas).

Raspored do kraja lige:

Selection Sunday – 14. mart
Opening round game – 16. mart
1.kolo doigravanj – 18. i 19. mart
2. drugo kolo doigravanja – 20. i 21. mart
NCAA Sweet 16 (osmina finala) – 25. i 26. mart
Elite Eight (četvrtfinale) – 27. i 28. mart
Final Four – 3. april
Veliko finale – 5. april

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.