Caliparijevi momci u NBA

Kraj sjajne generacije Kentuckyja

Caliparijevi momci u NBA

Teme:

Sjajna generacija Kentucky Wildcatsa koja je ove sezone upisala skor 35-3 raspada se nakon samo jedne sezone. Kompletna petorka Kentuckyja odlučila se prijaviti na NBA draft.

John Wall i DeMar Cousins već ranije su najavili da će se prijaviti na draft, a njihovim putem su odlučili krenuti i brucoši Eric Bledsoe i Daniel Orton, te junior Patrick Patterson.

Sjajni trener John Calipari je već u prvoj sezoni na klupi Kentuckyja od njih napravio sjajne igrače baš kao što je u posljednje dvije sezone u Memphis Stateu napravio Derricka Rosea i Tyrekea Evansa, koji su u prvoj NBA sezoni opravdali očekivanja.

Prije nego su donijeli olduku o prelasku u NBA svih pet igrača je imalo sastanak sa Caliparijem lično koji im je dao savjet šta da urade. Iako u SAD-u Calipari zbog svoje pohlepe za novcem ima mnogo oponenata, skoro da nema niko ko sumnja u njegov stručni rad.

„Zbilja j eneobično da čak četiri brucoša iz jednog tima imaju priliku da se prijave na draft. Moj posao kao njihovog trenera je da ih pripremim za to novo iskustvo“, kaže Calipari.

Mladi playmaker John Wall po mnogima je predviđen za prvi izbor drafta. Iza sebe ima sjajnu sezonu u kojoj je bilježio 16,6 poena, 6,5 asistencija i 4,3 skoka po utakmici. DeMarcus Cousins je zajedno sa Wallom izabran u najbolju petorku sezone sa statistikom 15,1 poen i 9,8 skokova po utakmici.

I dok se za ovu dvojicu odavno zna kako će biti na draftu, odluka Pattersona, Bledsoea i Ortona pomalo je iznenadila sve. Patrick Patterson ima 14,3 poena po utakmici, Eric Bledsoe je igrao oldično u tandemu sa Wallom na bekovskoj poziciji i imao prosek 11,3 poena po meču. Mladi centar Daniel Orton nije imao neku značajnu statistiku osim blokada kojih je ove sezone skupio 53 i bio je vodeći bloker divizije.

Igrači imaju vremena do 8. maja da svoju odluku promijene, ali je to teško očekivati. Novi val igrača u redovima Kentuckyja već se očekuje sljedeće sezone. Njihov prevodnik trebao bi sjajni turski centar Enes Kanter, te Darnell Dodson i Darius Miller.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.