Cedi Osman: BiH sa Teletovićem ide u drugi krug

Zvijezda evropske košarke ekskluzivno za SportSport.ba

Cedi Osman: BiH sa Teletovićem ide u drugi krug

Ime mladog Cedija Osmana već je dobro poznato široj evropskoj košarkaškoj javnosti. Ovaj 19-godišnji igrač Anadolu Efesa u ovoj sezoni pruža fantastične partije za turski tim u koji je još kao dječak otišao iz sarajevske Bosne.

"U Efes sam otišao kao dječak i ,eto, ovdje sam već sedam-osam godina. Ovaj klub ima perspektivu i zadovoljan sam kako mi ide. Trenira me Dušan Ivković koji za mlade košarkaše ne može biti bolji. On nam daje potpunu slobodu na svakoj utakmici i govori nam da igramo bez straha. Naše je samo da izađemo na teren i pokažemo ono što znamo", rekao je za početak razgovora za SportSport.ba Cedi Osman, koji je najbolju partiju u Euroligi odigrao prije nekoliko kola kada je slavnom Real Madridu postigao 16 poena bez ijednog promašaja za tri (4/4) u utakmici koju je Efes slavio u posljednjoj sekundi.

Dobro raspoloženi Osman je u razgovoru za naš portal pričao o svemu: svojim počecima, Evropskom prvenstvu, reprezentaciji BiH, Teletoviću, Nurkiću ali i o svom bivšem klubu koji je danas spao na vrlo niske grane. Trenutno najaktuelnija tema je Evropsko prvenstvo, na kojem će učestvovati i Turska.

"Dobili smo tešku grupu. Tu su Španija, Srbija, Italija i Njemačka koja će igrati kući i to će biti stvarno teške utakmice. Ali mi smo dobra ekipa, imamo dobrog selektora i mislim da ćemo biti bolji nego prethodnih godina. Mi ćemo dati sve od sebe da budemo što bolji na EP".

Potom se Osman dotakao i reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"BiH će sa Mirzom Teletovićem proći u drugi krug. Barem ja tako mislim. Nekoliko puta sam gledao BiH i vidio sam da imaju dobru ekipu i, ako budu igrali onako kako znaju, mislim da će biti dosta uspjeha".

Cedi Osman je izabran među deset najperspektivnijih mladih košarkaša Evrope a pored njega tu se nalazi i naš Jusuf Nurkić.

"Jusufa nikada nisam upoznao niti igrao protiv njega i još nisam imao šanse da vidim kakav je igrač. Ali, čim igra u NBA i tamo ima neku minutažu to znači da je dobar igrač. Njegov nastup na Eurobasketu bi bio velika stvar za Bosnu i Hercegovinu. Što se izbora tiče, velika je čast biti u užem krugu kandidata za najboljeg mladog igrača u Evropi, mnogo mi to znači".

Nije Osman jedini igrač Efesa među njima. Sjajno kotira i Dario Šarić koji je jedan od najboljih košarkaša turskog tima, a Osman ističe da je i van terena sjajan momak i njegov veliki prijatelj.

"Dario je moj veliki drug. Baš mi je drago što sam ga upoznao i što je ovdje s nama. Ranije smo igrali jedan protiv drugog i nismo se znali. Sada se znamo i igramo skupa..."

"Žao mi je što je KK Bosna spala na niske grane"

Nezaobilazna tema bila je i razgovor o njegovom boravku u Bosni i Hercegovini. Turski reprezentativac je svoje prve košarkaške korake napravio u Bosni, klubu koji proživljava najteže dane u svojoj historiji.

"Često se čujem sa drugovima iz Sarajeva koji mi kažu da to nije kao što je nekada bilo. Cijela ta situacija se promijenila na gore jer sam upoznat kroz kakav period prolazi moj bivši klub. Žao mi je zbog toga, jer Bosnu sam stvarno volio dok sam igrao za nju. Bilo mi je super u Sarajevu i u pamćenju su mi ostali i sjajni navijači koji su u to vrijeme bodrili klub u Skenderiji. Šteta što se to sve promijenilo i baš mi je žao što se tom klubu događa to što se događa", rekao je Osman, koji nam je potom odgovorio na pitanje da li je ikada postojala šansa da zaigra za BiH.

"Ne. Nikada nije postojala ta opcija. Osam-devet godina sam bio u Bosni ali me nikada niko nije zvao. Bez obzira na to sve, rođen sam u Makedoniji ali Turska je moja domovina pa sam tek po dolasku u Efes počeo nastupati za omladinske selekcije svoje zemlje".

Pred kraj razgovora, Osman nije zaboravio spomenuti jedno ime kojeg će se uvijek rado prisjećati.

"Moj boravak u Sarajevu i moje početke obilježio je Senad Redžić, koji je bio moj trener i trener u Rinu. Taj čovjek mi je mnogo pomogao i izuzetno sam mu zahvalan. I dan danas se često čujem s njim. Da me nije on naučio prvim koracima i da nisam tako mlad otišao dalje, ko zna... Možda nikada ne bih bio ovdje gdje sam sada". 

Cedi namjerava uskoro posjetiti glavni grad naše države.

"Namjeravam doći u Sarajevo na ljeto, tačnije čim budem imao vremena. Tu ću priliku iskoristiti da posjetim Redžića kao i mnoge svoje prijatelje. Naravno, bit ću raspoložen i da se vidim i sjednem sa vama, pa da ponovo porazgovaramo", rekao je za kraj razgovora za SportSport Cedi Osman, budući NBA košarkaš a sada mlada zvijezda Anadolu Efesa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.