Četiri velikana samo jedan pehar

Final Four u Milanu

Četiri velikana samo jedan pehar

Po prvi put otkako se igra Final Four (1988), dvorana Mediolanum Forum u Milanu će biti domaćin završnog turnira Euroleague. U odabranom društvu su četiri ekipe koje su kombinovano osvojile 21 titulu s tim da Maccabi ima jednu kao pobjednik SuproLeague 2001. godine.

CSKA je bila šest puta prvaka Evrope, u novijoj eri tu su naslovi iz 2006. i 2008. godine. Maccabi (5) je nanizao dvije (2004 i 2005) dok je Real Madrid najtrofejniji sa osam ali dugo vremena je prošlo od posljednje. Još u vrijeme kada je ekipu vodio Želimir Obradović dok su na parketu zajedno igrali Sabonis i Arlauckas. Barcelona ima šest finala ali samo je dva puta otišla do kraja. Prvi put 2003. godine na domaće parketu, drugi put u Parizu prije četiri godine.

U prvom polufinalu će igrati Maccabi i CSKA, u međusobnom 31. dvoboju, peti put na završnom turniru, opet računajući Suproligu i turir u Parizu. Dva puta su CSKA i Maccabi igrali u finalu, oba puta su slavili Moskovljani. Statistika kaže da radi o duelu dvije poprilično izjednačene ekipe, ali svakako treba uzeti u obzir činjenicu da David Blatt nikada u karijeri nije pobijedio Messinu. U osam utakmica, Messina je svih osam puta izašao kao pobjednik. Utakmice u grupnoj fazi ove sezone bile su specifične.

"Te su utakmice bile drukčije, Maccabi je imao puno problema s povreda, nije igrao Devin Smith. Što se pritiska tiče, u petoj utakmici serije s Panathinaikosom potvrdili smo da se možemo s njim nositi. Bilo je to nevjerojatno iskustvo. Cijela je sezona bila na kocki, igrači su bili pod strašnim pritiskom i sjajnog protivnika su dobili s 30 poena razlike", kaže Messina iako je svjestan činjenice kako je CSKA u posljednje dvije sezone upravo na Final Fouru odigrala jedne od najlošijih utakmica u sezoni.

U drugom polufinalu imamo košarkaši El Classico, okršaj Barcelone i Reala. Računajući evropska klupska takmičenja, Barcelona je u prednosti (12-7). I prošle su sezone igrali u polufinalu, Real je dobio. Sada dolaze nakon El Clasica u Barceloni, gdje je Real teško stradao 20-ak razlike. Ono što u ovom trenutku muči Katalonce jeste činjenica da Navarro nije pravi nakon što se povrijedio protiv Galatasaraya.

Vratio se kod Murcije sa 0/6 iz igre, pa protiv Reala igrao tek 9 minuta i imao 1/4. Zato u pravom smislu ekipu vuku Brad Oleson i Alejandro Abrines zajedno sa Tomićem koji je nekako uvijek posebno motivisan kontra kluba koji ga se lako odrekao. Povrede Drapera i Carrolla su malo poremetile ekipu, ne toliko zbog njihovih doprinosa u igri, koliko zbog nemogućnosti rotacije Llulla i Cacha Rodrigueza koji je proglašen u Milanu za MVP-a sezone. U Realu je čini se jedini u optimalnoj formi Rudy Fernandez koji je igrao odlično protiv Olympiacosa, a onda isključen protiv Barce u nedjelju.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

"Za nas je najvažnija obrana. Kada smo protiv njih imali dobru obranu, igrali smo bolje. Nakon poraza u nedjelju razmišljali smo o greškama koje smo napravili, ali samopouzdanja ne nedostaje. Fokusirani smo na večerašnji duel", kaže Rudy Fernandez.

Na Final Four turnirima Euroleague, Barcelona i Real su igrali dva puta. 1996. godine je Barcelona slavila deset razlike, prošle godine Real 74:67.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.