Cibona predvodi vječnu listu ABA lige

Aktuelni prvak regionalnog takmičenja

Cibona predvodi vječnu listu ABA lige

Otkako je 2001. godine osnovana regionalna košarkaška liga, koja je tokom svog postojanja nekoliko puta mijenjala ime, a sve zbog sponzora, odigrano je 13 sezona ovog košarkaškog takmičenja u regionu zemalja bivše Jugoslavije, koje se kasnije postepeno širilo i na neke druge zemlje.

Tokom pomenutih 13 sezona sadašnju ABA ligu igralo je 30 klubova, od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine.

Počela je nova sezona u regionalnom takmičenju, u kojem će naša zemlja imati samo jednog predstavnika, aktuelnog prvaka BiH, Igokeu iz Aleksandrovca.

Nakon 13 izdanja ABA lige zagrebačka Cibona koja se na prošlosezonskom final fouru okitila šampionskom titulom savladavši u beogradskom finalu Cedevitu sa 72:59, trenutno je apsolutni lider na vječitoj listi regionalne lige.

Zagrebački sastav je do sada odigrao 350 utakmica u Jadranskoj ligi, koja to već odavno nije, gledajući klubove koji su tokom postojanja igrali u njoj. Union Olimpija najbliža je Cibosima po broju odigranih utakmica, dok su im po broju ostvareni pobjeda najbliži beogradski “crno-bijeli”. Iako imaju 54 utakmice manje u takmičenju, Partizan ima sve četiri pobjede manje u odnosu na aktuelnog prvaka.

Na kraju treba reći da je klub, čiju je predsjedničku funkciju nedavno preuzeo bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH Aco Petrović, vodeći i prema broju postignutih poena. Cibosi su postigli 28.654 poena, ali su i primili najviše poena – 27.442.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.