Connecticut prvak po treći put
Huskiesi slave treći naslov

UConn je odbranom limitirao Butler

Connecticut prvak po treći put

M. Maksimović
Teme:

Jim Calhoun je uspio.Sa Connecticut Huskiesima je osvojio svoj treći naslov.Prvi put 1999.godine je pao Duke 77:74, 2004.godine Georgia Tech 82:73, treći je na red došao Butler koji je uništen 53:41.

U jednom od najružnijih finala ikad, a pitanje je kako bi sve završilo da Buldogsi nisu pogodili devet trica. Iz igre su šutirali mizernih 18.8% (12/64). Opet do 24.minute to nije izgledalo loše jer je na semaforu stajalo 25:23 prednost Butlera, ali onda je Butler nestao.Šest minuta prije kraja sve je bilo jasno, Alex Oriakhi je zakucao za 43:30 vodstvo Connecticuta.

Na kraju je završilo 53:41, košarkaši Butlera su u 13 i po lminuta pogodili jedan šut.Kemba Walker je ubacio 16 poena ali je potrošio 19 lopti, dovoljno da bude proglašen najboljim igračem turnira.Alex Oriakhi je dodao 11 poena uz 11 skokova, Jeremy Lamb je postigao 12.

Kod Buldoga se tek šest igrača upisalo na listu strijelaca, samo je dvocifren bio Shelvin Mack sa 13 poena.Za tri poena kompletna ekipa Butlera je imala procenat od 27.3 posto, pogodili su devet trica, šutnuli su 33 lopte. Mack je šutirao iz igre 4-15, Matt Howard 1-13.

Jim Calhoun je sa 68 godina postao najstariji trener koji je osvojio NCAA turnir, a sa ovim naslovom je stigao legendarne Woodena, Ruppu, Krzyzewskog i Knighta, trenere koji imaju tri ili više naslova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.