Čudesni Dragić odveo Sloveniju na krov Evrope!

U finalu bolji od Srbije

Čudesni Dragić odveo Sloveniju na krov Evrope!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Slovenije novi je prvak Evrope. Slovenci su večeras u Istanbulu u velikom finalu Eurobasketa savladali selekciju Srbije rezultatom 93:85 za prvi naslov najbolje selekcije Starog kontinenta.

Fantastično finale viđeno je u Istanbulu, a na kraju veliku pobjedu slavi selekcija Slovenije.

Dosta čvrsto su obje selekcije ušle u ovaj meč. Bolji uvod su imali Slovenci, ali je zatim Srbija zaigrala svoju prepoznatljivu jaku odbranu koja im je tokom prve dionice donijela u jednom trenutku i pet poena prednosti. Međutim, Slovenci nisu dopustili večerašnjem rivalu da ode na veću prednost i nakon prve dionice su imali samo minus dva, 22:20.

Druga dionica donosi zaista fenomenalnu igru Slovenije. Goran Dragić je bio jednostavno nezaustavljiv po odbranu Srbije, pridružio mu se i Klemen Prepelič s nekokiko nevjerovatnih šuteva, a sve je odlično organizovao Luka Dončić.

Slovenci su išli do maksimalnih 11 poena prednosti u drugoj četvrtini, a na odmor su otišli sa plus devet, 56:47 uz 26 poena nevjerovatnog Dragića.

Dragić je trojkom otvorio i nastavak meča. Srbija je međutim uspjela da odigra nekoliko dobrih akcija i nisu dozvolili Slovencima da u tim trenucima potpuno prelome meč i odu na veću razliku.

Odbrana u trećoj dionici je ponovo bila mnogo jača. Slovenci su imali konstantno vodstvo, ali su na pet minuta prije kraja ostali bez Luke Dončića koji je doživio povredu zgloba. Odbrana Srbije je u tim trenucima izgledala zaista dobro, napad je dobro pratio odličnu defanzivu i na nešto manje od tri minute prije kraja trećeg perioda su se potpuno vratili u meč. Štimac je pogodio za samo minus dva, 63:61.

Randolph je zatim prekinuo napadački post Slovenije, zaigrali su ponovo mnogo ozbiljniju odbranu, što im je ponovo donijelo rezultat i na minut do kraja ovog dijela igre Slovenci ponovo imaju plus osam, 69:61.

Međutim, izabranici Saše Đorđevića odigravaju dosta dobru završnicu trećeg perioda, a Bogdanović trojkom ponovo vraća Srbiju u igru, 69:67. Dragić je zatim na drugoj strani iskoristio dva bacanja i Slovenija u završnu četvrtinu ulazi sa četiri poena viška, 71:67.

Blažić je važnim poenima na otvaranju posljednje dionice ponovo podigao prednost Slovenije, ali daleko od toga da je meč bio završen. Odličnom igrom Srbija ponovo uvodi meč u potpuni egal, a Lučić na šest minuta do kraja pogađa za 77:76. Na pet minuta do kraja Srbija preko Mačvana nakon dugo vremana dolazi do vodstva 77:78, ali zatim važnu trojku za Slovence pogađa večeras čudesni Prepelič.

Potom je uslijedila igra koš za koš. Ušlo se u neizvjesnu završnicu u kojoj je svaki napad mogao odlučiti pobjednika. Igrala je Slovenija u tim trenucima bez Gorana Dragića, Prepelič je preuzimao odgovornost i pogađao za 84:82 na 2:20 do kraja utakmice.

Mačvan je zatim promašio trojku za Srbiju, na drugoj strani pogađa Randolph i uz dobru odbranu nad Bogdanovićem, Slovenci dolaze na korak od trofeja. Prepelič pogađa dva bacanja, a na drugoj strani Srbi nisu mogli ništa pogoditi i posao u ovom meču je završen za naslov prvaka Slovenije.

Goran Dragić  je predvodio Sloveniju s 35 poena, Klemen Prepelič je dodao 21, dok je kod Srbije Bogdanović ubacio 22.

Eurobasket, finale:

Slovenija - Srbija 93:85 (20:22, 36:25, 15:20, 22:18)

SLOVENIJA: Randolph 11, Rebec, Dragić 35, Nikolić 4, Prepelič 21, Murić 5, Blažić 7, Vidmar 2, Zagorac, Dimec, Čančar, Dončić 8.

SRBIJA: Mačvan 18, Bogdanović 22, Lučić 9, Milosavljević 2, Birčević 8, Štimac 2, Lazić, Micić 4, Gudurić 6, Jović 2, Kuzmić 6, Marjanović 6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi