Dilema Phila Jacksona

Dilema Phila Jacksona

Trener Los Angeles Lakersa će na kraju sezone, kao i svaki put do sada, odlučiti hoće li se vratiti da trenira prošlogodišnje prvake.

Svake godine po završetku sezone, Phil Jackson ode u Montanu. U ovoj saveznoj državi sve je sporije, priroda je predivna, a Phil je i rođen tamo. Popularni Zen Master će u septembru napuniti 65 godina i uz dvije operacije nakon kojih hoda na dva umjetna kuka, nije mu više tako lako da se nosi sa svime što je uključeno u trenerski posao u NBA. Putovanja mu najviše smetaju, pogotovo ako svake godine doguraju daleko u playoffu.

Ovo je postao njegov ritual, nešto što svi čelnici kluba, novinari i njegovi bližnji znaju. Treba mu mjesto za odmor i vremena da razmisli, i o zdravlju i karijeri. Buran život u Gradu Anđela sigurno ne dopušta previše vremena za to, ni ekipa kojoj je tako predan.

Motivacija u njegovoj odluci igra veliku ulogu. Nakon 10 naslova prvaka, najviše u historiji NBA, ishod ovogodišnjeg playoffa će igrati najveću ulogu.

„Rekao bih, 90% su šanse ako se vratim da ću ostati ovdje“, izjavio je kratko Phil sinoć dosadnim reporterima koji već sedmicama nagađaju gdje će se najtrofejniji trener svih vremena pojaviti na početku naredne sezone.

Razne su destinacije bile navedene u desetak članaka objavljenim u američkim medijima: New Jersey, Chicago, New Orleans, ali smiješno je pretpostavljati da bi ostavio ovakvu ekipu i počeo „od nule“ sa nekim od drugih kojima se otvorila trenerska pozicija zadnjih dana.

Sve što se čeka je kraj ovogodišnjeg playoffa, a njegovi Lakersi upravo imaju vodstvo od 2-0 protiv Utah Jazza u drugom krugu i u zadnjih par utakmica izgledaju upravo kao ekipa koja već dvije sezone igra u Finalima.

Ako osvoje prvenstvo, šanse su još veće za povratak, a ako ne, Lakerse i njihove navijače čeka dugo ljeto puno neizvjesnosti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.