Dončiću olakšan put ka prvom piku NBA drafta
Foto: EPA

Povreda Michaela Portera

Dončiću olakšan put ka prvom piku NBA drafta

M. Šljivak

Slovenac Luka Dončić (18) glavni je kandidat za prvi izbor na NBA draftu 2018. godine.

Fantastični košarkaš Reala za sada igra čudesnu sezonu, a briljirao je i na Evropskom prvenstvu gdje je uz Gorana Dragića vodio Sloveniju do zlatne medalje.

Izvjesno je da će Dončić biti u Top 5 pikova na narednom NBA draftu. Mnogi predviđaju da će upravo on biti prvi izbor, a najveći konkurenti su mu Michael Porter (Missouri), DeAndre Ayton (Arizona) i Marvin Bagley (Duke).

Michael Porter je uz Dončića po gotovo svim analizama bio glavni kandidat za vrh, ali ovaj košarkaš univerziteta Missouri je već završio sezonu i to bi moglo utjecati na njegovu poziciju  na draftu.

Porter (208cm) mora na operaciju kičme koja će ga koštati sezone, ali bez obzira na to očekuje se da on ipak bude visoko biran na draftu. Međutim, pretpostavlja se da zbog nezgodne povrede neće biti prvi pik jer je preveliki rizik, pa se sada Dončić stavlja na poziciju broj jedan sedam mjeseci prije drafta.

Ipak, mnoge stvari će se do drafta promijeniti. NCAA sezona je tek počela, ali bez ozbira na sve, 18-godišnje čudo iz Slovenije je bez ikakvih dilema trenutno najveće ime koje će se pojaviti na draftu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi