Dva nova pravila u NBA ligi, Hardenu se stalo ukraj
Foto: EPA

Pred start nove sezone

Dva nova pravila u NBA ligi, Hardenu se stalo ukraj

M. Šljivak

NBA liga donijela je odluku o uvođenu dva nova pravila.

Od nove sezone koja počinje sredinom oktobra, uvedena je mogućnost dosuđivanja namjernog prekršaja ili tehničke greške odbrambenom igraču koji onemogući šuteru siguran doskok na parket.

Na ovaj potez NBA liga se odlučila nakon velikog broja povreda koje su zadesile igrače tokom prošle sezone i u kojem je promjena položaja noge utjecala na povrede protivničkih igrača.

Jednu od takvih povreda doživio je i glavni igrač San Antonio Spursa Kawhi Leonard i to nakon što Gruzijac Zaza Pachulia nije želio da promijeni položaj noge, te je zvijezda Spursa povrijedila nogu.

Također, uvedeno je i pravilo o smanjenom broju namjerno izborenih prekršaja na šutu. Sudije će morati da obrate pažnju da tijelo šutera pri izbačaju lopte mora biti u ispravnom položaju, pa će tako pojedini košarkaši ostati bez gomile poena koju su dobijali zahvaljujući odlasku na liniju za slobodna bacanja.

Sigurno je da će novo pravilo posebno da zaboli zvijezdu Houston Rocketsa Jamesa Hardena, koji je pravi stručnjak za ovakve situacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi