"Džepni" Vince Carter izrasta u novog vođu Mavericksa
Foto: EPA

Da li je Dennis Smith Jr. budućnost Dallasa?

"Džepni" Vince Carter izrasta u novog vođu Mavericksa

Dok su sve oči uprte u neke "atraktivnije" NBA rookieje poput Lonza Balla ili De'Aarona Foxa, u dresu Dallas Mavericksa možda igra onaj najatraktivniji, Dennis Smith Junior.

Ovaj sjajni playmaker fantastičnih fizičkih predispozicija je pažnju NBA skauta privukao još u srednjoj školi. Međutim, ljeto pred završnu godinu srednje škole doživljava "katastrofu". 

Smith Jr. je tada povrijedio križne ligamente lijevog koljena, a njegova povreda će do danas ostati "urezana" u pamćenje NBA skauta i trenera.

Iako se uspješno oporavio od teške povrede, strah od problema zbog iste značio je i da će na proteklom NBA draftu biti izabran "tek" devetim pikom.

Ipak, prava istina je da se Dennis Smith Jr. nakon povrede vratio još jači, pa je zadnju godinu srednje škole, dok je bio na oporavku, iskoristio da se dovede u fenomenalnu fizičku kondiciju i poveća svoj vertikalni odraz na 122 cm.

Dennis Smith Jr. je nakon srednje škole došao na prestižni košarkaški program North Carolina Statea, a za svoje nastupe u prošloj sezoni koledž košarke nagrađen je titulom najboljeg ACC "freshmana" godine.

Iako su se mnogi bojali izabrati ga na proteklom draftu, Dallas Mavericksi se nisu dvoumili, i čini se da nisu pogriješili.

Vlasnik Mavericksa, ekscentrični bogataš Marc Cuban, je odmah po angažovanju Smitha Jr. istakao da je on budućnost franšize i da od njega očekuje velike stvari, a ako se po jutru dan poznaje, bio je u pravu.

Dennis Smith Jr. je sinoć protiv San Antonio Spursa ubacio rekord svoje kratke NBA karijere, postigavši 27 poena, uz tri zakucavanja u stilu legendarnog Vincea Cartera.

Već je sada jasno da će Dennis Smith Jr. biti vođa nekih novih Mavericksa, jer Dirk Nowitzki lagano broji svoje zadnje dane na parketima NBA lige i provodi sve manje vremena u igri.

Talentovani playmaker je u dosadašnjem dijelu NBA sezone drugi strijelac, odmah iza Harrisona Barnesa, Mavericksa sa 15.8 poena u prosjeku i prvi asistent, s obzirom da po utakmici prosječno upisuje 4.7 asistencija.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi