Eurobasket: Najava grupe A, Francuska izrazit favorit

Eurobasket

Eurobasket: Najava grupe A, Francuska izrazit favorit

Povodom skorog početka Eurobasketa koje će se ove godine održati u četiri zemlje, Turskoj, Rumuniji, Finskoj i Izraelu, potrudit ćemo se, dragi čitatelji, predstaviti vam svaku od grupa, njih 4, favorite, potencijalne plutajuće mine, te na kraju i njihove autsajdere. 

Uvodna grupa A igrat će se u finskoj prijestolnici Helsinkiju, a sve utakmice igrat će se u modernoj Helsinki Areni, dvorani kapaciteta 12.500 gledatelja.

Počet ćemo naravno, s grupom A., a prvi favorit ove grupe, te jedan od glavnih pretendenata na postolje, svakako je nacionalna vrsta Francuske. Ono što krasi Francuze, svakako je, već decenijama, atleticizam i ogromna fizička moć svih 12 košarkaša u rosteru. No, posljednjih godina, dosta toga počivalo je na plećima Tonyja Parkera, a njega na ovom Eurobasketu neće biti, kao ni  stožernog, All Star centra Utah Jazza, Rudyja Goberta. Još neki košarkaši se nisu odazvali dugododišnjem izborniku, Vincentu Colletu, no i ova reprezentacija koju je Collet doveo u Helsinki, izaziva veliki respekt među protivnicima. Prvo ime ove selekcije, sada je svakako Nando De Colo, krilni košarkaš moskovskog CSKA, koji je posljednjih par godina preuzimao lidersku ulogu od Parkera i sad konačno ima prigodu da uskoči u njegove cipele i pokaže može li Tricolore dovesti do novog postolja. Uz njega, igra će uvelike ovisiti i o novom playmakeru Barcelone, Thomasu Huertelu, igraču koji može puniti i poziciju beka šutera, odlične kreacije, ali i realizacije, Evanu Fournieru, sjajnom šuteru Orlando Magica, sposobnom da u svakom momentu „izmisli“ koš. Dovoljno je reći da je Fournier igrač u ozbiljnoj minutaži NBA ekipe, te prva šuterska opcija Orlando Magica.

Petorku će svakako još činiti i veteran iz Utah Jazza, Boris Diaw, igrač koji se svojom masom i fizikalijama može potući sa svakom protivničkom „peticom“, ali koji može svoje čuvare izvući i van reketa, te još uvijek ih iskažnjavati, za igrača njegovih dimenzija, sjajnim šutom za tri poena. Njegovo iskustvo bit će neprocjenjivo za ovu selekciju i Diaw bi mogao biti produžena ruka Colleta na terenu. Francuzi  će se u reketu oslanjati na novog centra Barce, dugogodišnjeg NBA igrača, Kevina Seraphina, te pojačanja Olympiacosa, Kima Tilliea, kao i novaka u državnom dresu, Vincenta Poiriera, koji će u narednoj sezoni braniti boje Baskonie. Tu je i bivši košarkaš Partizana, sada u makar bojama, sličnom dresu, onom San Antonio Spursa,  Joffrey Louvergne, pa smo dojma, da će unatoč  neigranju Goberta, Vincent Collet imati slatke muke koga gurnuti u igru, jer se radi o 4 izrazito atletski potentna i moćna košarkaša, dovoljno iskusnim da mogu na svojim plećima iznijeti ovakav turnir. Bekovske pozicije punit će još najnovija akvizicija moskovskog  CSKA, Leo Westermann, te pouzdani combo bek novog prvaka Španjolske, Antoine Diot. Ovih devet košarkaša sigurno će biti u ozbiljnoj rotaciji, dok će igrači poput Laberiea, Toupanea, te Jacksona koji u nacionalni tim stiže iz kineske lige, čekati svoju šansu s klupe. Nakon uvodnog poraza od Hrvatske na pripremama, Tricolori su ostale pripremne susrete pobijedili, a od njih izdvajamo gaženje selekcije Crne Gore rezultatom 100 : 70. Svakako, prvi favoriti grupe A.

Da je kojim slučajem liječnička ekipa Milwaukee Bucksa procijenila da Giannis Antetokoumpo može nastupiti na predstojećem evropskom prvenstvu, vjerojatno bi selekcija Grčke bila apostrofirana kao prvi favorit ove skupine, no izostanak „Greak Freaka“, po nama, šanse Grka da naprave nešto na ovom EP smanjuje barem za 40%. Koliko je Giannis dobar košarkaš, najbolje možemo vidjeti po predviđanjima ua iduću NBA sezonu gdje se ovaj svestrani košarkaš stavlja među 5 igrača na koje se računa da će se boriti za titulu MVP-a, tj. najkorisnijeg igrača najjače lige svijeta. Dodamo li tu izostanak i ponajboljeg europskog košarkaša posljednjih sezona, Vassilisa Spaonulisa, govorimo o nenadoknadivom gubitku za Grke. U odsustvu ovih košarkaša, glavni teret ponijet će Nick Chalates, Iannis Bourusis, Georgos Printezis, Kostas Papanikolau, Evangleos Mantzaris i Kostas Sloukas. Na pripremama nametnuo i Nikos Pappas, te ćemo s njim zatvoriti listu košarkaša grčke selekcije koji su sposobni uraditi nešto više. Tu su još dva potentna košarkaša Olympiacosa, Papapetrou i Agravanis, no budući da nisu među nositeljima ni u svom klubu, teško da će to biti u reprezentaciji, iako će, javnosti relativno nepoznati izbornik Missas, računati i na koju kvalitetnu minutu od ovog dvojca. Dojma smo da ovoj grčkoj selekciji nasušno treba šuter, te još koje kvalitetno rješenje u reketu koje bi moglo adekvatno odmoriti već vremešnog Bouroussisa.



Slovenija ponovno ima respektabilnu selekciju. Dugogodišnji izbornik Gruzije, sada na klupi Slovenaca, Igor Kokoškov,  ponovno može računati na usluge NBA zvijezde Miami Heata, Gorana Dragiča, oko kojega će se sve vrtiti u slovenačkoj reprezentaciji. Sjajne nastupe u pripremnim utakmicama imao je i jedva punoljetni Luka Dončić, krilo madridskog Reala. Pravo je čudo gledati ovog osamnaestogodišnjaka kako čita igru, te kako košarkaškom inteligencijom nadomješćuje neke sitne fizičke nedostatke. Zasigurno, prvi izbor idućeg drafta, dečko koji će ispisivati košarkašku povijest idućih 12-15 godina. Njegov suigrač iz Reala, Anthony Randolph, nedavno je dobio zeleno svjetlo od FIBE da se priključi Slovencima, no unatoč nespornoj klasi koju ovaj košarkaš posjeduje, pitanje je kako će se uklopiti u sustav kojeg gaji Igor Kokoškov. U reketu bi se osim njega trebali pitati i centar Banvita, Gašper Vidmar, te Saša Zagorac, centar mađarskog Soprona. Igrači koji bi još trebali biti u ozbiljnijoj minutaži su Megin Vlatko Čančar, combo bek Bilbaa Miha Lapornik, te Jaka Blažić i Edo Murič. Sasvim dovoljno da Slovence proglasimo „dark horseom“ ne samo ove grupe, već i selekcijom koja u jednoj utakmici sigurno može nauditi i na papiru, mnogo jačim reprezentacijama.

Također, selekcija domaćina ove grupe, nacionalni sastav Finske spada, ako ne u tu grupu, onda jako blizu. Iskusni i vrhusnki stručnjak na njihovoj klupi, bivši izbornik Njemačke, Henrik Dettmann, pravi uistinu sjajan posao , za državu puno poznatiju po hokeju i skijaškim skokovima. Finci u svom sastavu imaju čak pet košarkaša američkog podrijetla i to ozbiljnih košarkaša, dok će alfa i omega ovog tima biti košarkaš Barcelone, Peteri Kopponen. No, osim spomenutih, Kopponen će veliku pomoć imati u imenima poznatim na košarkaškoj mapi Europe, imenima poput Teemu Raanikka i sjajnog šutera Sasu Salina, dok će se košarkaškoj evropskoj javnosti  predstaviti finsko čudo od djeteta, Lauri Markkanen, 213cm visoki centar Chicago Bullsa. Da podsjetimo, Markkanen je 7.izbor ovogodišnjeg  junskog drafta, igrač kojeg su prvotno uzeli Minnesotta Timberwolvesi, a kasnije ga u paketu sa Zach Lavineom poslali u Bullse za njihovu prvu zvijezdu, Jimmy Butlera. Prekaljeni lisac Dettmann je u pripremin utakmicama krio najjače adute i očekuje se da susreti s Fincima, potpomognutim domaćim parketom, ne budu nimalo lagani nijednoj od selekcija koje su imenama, tj. Na papiru jače od Finaca.

Da je u rosteru Poljske na EP, Marcin Gortat, sjajni centar Washington Wizardsa, jedan od boljih centara NBA lige, pričali bi o Poljacima, slilčno kao o Finskoj, no čini nam se, kako će ova selekcija trebati čudo da bude među tri ekipe koje će nastaviti natjecanje. U sastavu Mikea Taylora možda i ima par poznatih imena, no ako se po jutru dan poznaje, tj.ako je suditi po pripremama, pred Poljacima je jako, jako težak turnir. Veliki dio tereta na ramenima će nositi naturalizirani Amerikanac, A.J. Slaughter, trenutno košarkaš francuskog velikana Asvela., tridesetogodišnji Damian Kulig, krilni košarkaš turskog Banvita, igrač sjajne leđne tehnike i odličnog šuta za tri poena, dvojac iz nacionalnog prvaka, Zielone Gore, Zamojski i Koszarek, te Unicajin Adam Waczynski i Jouventudov Tomasz Gielo. Veliki  hendikep za Poljake je i otpadanje , u izbivanju Gortata, prvog centra Macieja Lampea, te smo dojma da će pod poljskim košem vladati veliki propuh, te da će protivničke selekcije kao slabu točku sigurno detektirati Adama Hricaniyuka, te Karnowskog, za koje je teško očekivati da mogu obući tenisice Gortata i Lampea. Bilo bi pravo čudo, kada bi s ovim rosterom Poljaci prošli ovu jaku, grupu A Eurobasketa.

 

Što onda reći o reprezentaciji Islanda? Da je riječ o nogometnom EP, Vikinzi bi bili mnogo ozbiljnije doživljavani, no na košarkaškoj mapi  Europe i Svijeta, Islanđani su još uvijek košarkaška egzotika i sami plasman na EP, velik je doseg za ovu naciju od svega 300.000 stanovnika, ali očigledno, prepunu odličnih sportaša. Svakako najzanimljiviji košarkaš iz zemlje gejzira i vulkana je dvadesetogodišnji centar španjolskog prvaka Tryggvi Hlinason. Točnije, ovaj gorostas od 217cm će tek za 2.mjeseca napuniti 20 godina i bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi sa Seraphineom, Bourussisom i ostalim sjajnim centrima koje ćemo vidjeti u ovoj grupi. Spisak ozbiljnih košarkaša Islanda završava sa Haukur Palssonom iz francuskog Choleta, te Hordur Vilhjalmssonom iz Astane. Svjedočili smo mnogim sportskim čudima posljednjih godina, jedno od njih je i spomenuta nogometna senzacija s ovog otoka, ali gotovo smo 100% sigurni da njihovi košarkaši, bar na ovom Eurobasketu neće biti senzacija, kao ni da neće proći dalje u ovoj konkurenciji. Islanđani će u ovoj konkurenciji skupljati iskustvo za naredne kvalifikacije i natjecanja.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi