Euroligaši odbili prijedlog FIBA-e

Ne žele mijenjati takmičenje

Euroligaši odbili prijedlog FIBA-e

E. Škorić
Teme:

Jedanaest euroligaških klubova s A licencom odbili su prijedlog FIBA da preuzmi takmičenje i promijeni format.

Euroligaši žele sami da odlučuju o budućnosti, pa su najavili osnivanje komisija koja bi razmotrila prijedlog FIBA. 

Čelnici Efesa, Barcelone, Fenerbahčea, Maccabija, Olympiakosa, Milana, Panathinaikosa, Žalgirisa, CSKA, Reala i Laborala su napisali saopštenje.

"Petnaest godina od osnivanja Eurolige konstatujemo da klubovi ostaju baza i osnov svih košarkaških aktivnosti širom svijeta. Uvjereni smo da klubovi moraju zadržati vlasništvo i kontrolu nad takmičenjem, i nismo spremni da se odreknemo onoga što je bio ključ napretka evropskog klupskog takmičenja u tom periodu", navodi se u pismu euroligaša upućenom predsedniku FIBA, piše B92.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

FIBA želi novu Euroligu koju bi igralo 16 klubova, osam vlasnika A licence (Fener, Efes, Real, Barca, CSKA, Panata, Olympiakos i Maccabi), dok bi četiri mjesta bili prvaci Njemačke, Italije, Francuske i Litvanije, a presotala mjesta bi popunili kvalifikanti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.