Fantastični Velička odveo Litvaniju u finale

Litvanija bolja od Njemačke

Fantastični Velička odveo Litvaniju u finale

M. Šljivak

Juniorska košarkaška reprezentacija Litvanije plasirala se u finale Evropskog prvenstva u turskom Samsunu. Litvanci su u večerašnjem polufinalu iznenadili selekciju Njemačke, te su slavili pobjedu rezultatom 69:62.

Odlično su Litvanci ušli u meč i poveli su s 15:5, no potom su malo stali. Posljednje tri minute prve dionice potpuno su pripale Nijemcima, koji dolaze do samo minus tri nakon prvih deset minuta igre (19:16).

Litvanija je i drugu četvrtinu odigrala dosta dobro. Razlika je ponovo otišla na plus 10 na tri i po minute do kraja poluvremena (31:21), ali su ponovo zakazali u samom finišu. To je Njemačka iskoristila da se potpuno vrati, pa su imali samo poen zaostatka na poluvremenu, (31:30).

Iako su konstantno bili u rezultatskom priključku, njemački košarkaši jednostavno nisu mogli da naprave seriju s kojom bi preokrenuli meč u svoju korist. Litvanci su konstantno vodili i održavali prednost, a trojkom Veličke su u posljednju dionicu otišli sa plus šest, 51:45.

Ipak, Njemačka se nije predavala. Uspjeli su da na nešto više od četiri minute do kraja meča konačno i povedu 55:54 i to poenima Sandersa.

Ušlo se u neizvjesnu završnicu meča. U posljednji minutu je Litva ušla sa plus trti, a ponovo je Arnas Velička pogađao kada je trebalo, pa je Litva na kraju stiga do velikog trijumfa.

Velička je susret završio sa 18 poena, Arnadas Kulboka je bio najefikasniji s 24, dok je kod Njemačke Kostja Mushidi ubacio 33 poena.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti