Fener izbacio prvaka Evrope i otišao na Final Four
Foto: EPA

Obradović odveo Fener na Final Four

Fener izbacio prvaka Evrope i otišao na Final Four

M. Šljivak

Košarkaši Fenerbahčea prvi su učesnici Final Foura u Madridu. Tim Željka Obradovića je u trećoj utakmici četvrtfinalne serije savladao na gostovanju Maccabi Tel Aviva rezultatom 75:74, te sa ukupnih 3:0 odlaze među četiri najbolja tima.

Loše Fener ulazi u meč. Maccabi dominira u uvodnim minutama i činilo se kako će domaći tim lagano doći do pobjede. Nakon prve dionice aktuelni prvak Evrope je imao sedam poena prednosti (20:13).

Sjajnom igrom u drugoj dionici turski velikan stiže do preokreta. Igrali su odličnu odbranu, koja se isplatila, pa je Maccabi u drugoj dionici ubacio samo 11 poena. Na odmor je Fenerbahče otišao sa šest poena prednosti, 37:31.

Održavao je turski tim prednost tijekom cijele treće dionice nakon koje su imali pet poena prednosti (50:45), da bi sama završnica donijela dosta uzbuđenja.

Igralo se koš za koš, Fener je strpljivo gradio napade, što im je donosilo poene. Trojkom Emira Preldžića uspjeli su da dođu na plus četiri, ali se Maccabi vratio, pa se u posljednji minut ušlo neriješenim rezultatom (63:63).

Goudelock je zatim upropastio nekoliko napada Fenera, da bi strašnim zakucavanjem Joea Alexandera Maccabi stigao na plus dva (65:63) na 33 sekunde do kraja. Vesely zatim zakucava, ali i promašuje bacanje, te je domaći tim imao šut za pobjedu. Pargo je promašio, te se ušlo u produžetak.

I dodatnih pet minuta donosi velika uzbuđenja. Ekipe su se smjenjivale u vodstvu, a pri vodstvu Maccabija 74:73, Goudelock pogađa polaganje za novu prednost Fenerbahčea, 75:74.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Domaćem timu je ostalo devet sekundi za napad. Međutim, Pargo je promašio pobjedu, te Fener ide na Final Four.

Nikos Zisis je predvodio Fener u ovom susretu. Ubacio je 19 poena, a Goudelock je dodao 15. Kod Maccabija je Jeremy Pargo ubacio 21 poen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.