Fener srušio Laboral za veliko finale u Berlinu

Turski tim slavio nakon produžetka

Fener srušio Laboral za veliko finale u Berlinu

Izabranici Željka Obradovića opravdali su epitet favorita protiv Laboral Kutxe, te su nakon velike borbe izborili plasman u veliko finale Eurolige. Turski tim slavio je tek nakon produžetka rezultatom 88:77, tako da će u borbi za trofej snage odmjeriti sa ekipom CSKA Moskve, koja je nešto ranije eliminisala Lokomotiv Kuban.

Početak susreta u potpunosti je bio u znaku Fenerbahčea. Ekipa iz Istanbula odigrala je maestralnu odbranu u prva tri minuta, dok su u napadu bili i više nego efikasni. Epilog toga bilo je vodstvo Fenera od 13:0! Nakon toga Španci su se konačno sabrali, te uspijevaju da se u osmom minutu četvrtine trojkom Dariusa Adamsa približe na samo koš zaostatka (15:13). 

Ipak, Fenerbahče nije dozvolio potpuni preokret. Do kraja prve dionice ekipa Željka Obradovića napravila je seriju od 8:2 i tako prvih 10 minuta igre riješila u svoju korist 23:15.

Potpuno druga slika viđena je u drugoj četvrtini. Tim iz Vitorije dominirao je u nastavku, i to najviše zahvaljujući grčkom centru Ioannisu Bourousisu, koji je u prvom poluvremenu ubacio 11 poena. Laboral Kutxa koristi nešto slabiju igru Fenera i na odmor odlazi sa minusom od pola koša (41:40). 

Laboral u 22. minutu susreta poenima Hange dolazi do prvog vodstva u susretu. Uslijedila je potom izjendačena igra sa obje strane, sve do rezultata 50:49 za Fener, kada španski tim pravi seriju 5:0 i odlazi na +4. Istom mjerom uzvratila je ekipa iz Istanbula, da bi Ioannis Bourousis trojkom u posljednjim sekudama vratio prednost Laboralu (57:55).

U posljednjoj četvrtini viđeno je dosta uzbuđenja. Španci u posljednji minut ulaze sa četiri poena prednosti, da bi Datome trojkom približio svoj tim na pola koša zaostatka. Uslijedila su potom slobodna bacanja za Dariusa Adamsa, koji koristi samo jedno, te na drugoj strani poeni Sloukasa za izjednačenje (72:72).

Laboral Kutxa je imala zadnji napad za pobjedu, ali je Adams bio neprecizan pri šutu za tri poena, a potom i Dixon na drugoj strani, tako da je odluka pala u produžetku.

U dodatnih pet minuta turski tim pokazao je veću želju za pobjedom, ali i veće iskustvo. Fener u prva tri minuta pravi seriju 9:2, a potom iskusno privodi meč kraju.

Fener je do pobjede vodio Bogdan Bogdanović sa 18 koševa, a na drugoj strani istakao se Ioannis Bourousis sa 22 poena i 10 skokova.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Finalni susret između Fenerbahčea i CSKA Moskve na programu je 15. maja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi