FIBA u službi velikih: Italijani s tri stranca na EP?

Naturalizovani igrači postali Italijani

FIBA u službi velikih: Italijani s tri stranca na EP?

M. Šljivak

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) poznata je kao organizacija koja često donosi zaista bizarne odluke.

Odavno se zna da u ovoj organizaciji novac igra glavnu ulogu u svemu, a posebno u odlukama vezanim za nacionalne timove.

Dok "male" zemlje muku muče kako bi pridobili barem jednog košarkaša, pojedini nacionalni timovi mogu da rade šta žele.

Posljednju bizarnu odluku FIBA je donijela u korist selekcije Italije, koja bi na predstojećem Eurobasketu mogla igrati sa čak tri stranca u svojim redovima.

FIBA je danas dala dozvolu za nastup u reprezentaciju Paul Bilighi i Awudu Abassu. Oba košarkaša su rođena u Italiji, ali su se smatrali naturalizovanim igračima sve do danas.

Treće mjesto u rosteru stranaca zauzeće Christian Burns. Američki košarkaš je postao državljanin Italije i vodiće se kao jedini naturalizovani igrač u rosteru.

Naravno, postoji mogućnost da nijedan od njih ne nastupi na Evropskom prvenstvu, a konačnu odluku će donijeti selektor Ettore Messina.

Italija utakmice prve faze Eurobasketa igra u Tel Avivu, a pored domaće selekcije Izraela za protivnike će imati Ukrajinu, Litvaniju, Gruziju i Njemačku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi