Francuska u polufinalu Eurobasketa

Poražena i Grčka

Francuska u polufinalu Eurobasketa

M. Šljivak

Treći četvrtfinalni duel Evropskog prvenstva u košarci donio nam je okršaj između reprezentacija Francuske i Grčke. Na kraju su slavili Francuzi sa 64:56.

Ipak, nije sve po Francuze tako dobro krenulo. Grci su već nakon dvije minute imali prednost od 7:0, da bi ta prednost kasnije išla i preko deset poena razlike.Onda selektor Francuza na teren šalje Nanda De Cola koji odigrava sjajnu rolu, pa Francuzi se vrlo brzo vraćaju u susret, no ipak Grci prvu četvrtinu riješavaju u svoju korist 17:14.

U drugoj četvrtini igrale su se odlične odbrane. Francuzi nakon tri minute igre u ovoj četvrtini stižu do izjednačenja 21:21, ali Grci ponovo ostvaruju prednost od četiri poena, koju su zadržali sve do kraja prvog poluvremena na koje se odlazi razultatom 31:27 u korist izabranika Iliasa Zourosa.

Nastavak utakmice donosi također jaku igru u odbrani. Grci ponovo uspjevaju da se odlijepe na značajniju prednost od sedam poena 39:32, ali Francuzi ponovo dodaju gas te stižu do izjednačenja 40:40, te promašuju napad za vodstvo. Grčka na drugoj strani pogađa trojku, te u  posljednjih deset minuta ulaze sa tri poena prednosti 43:40.

I zadnjih deset minuta započelo je poenima Grčke, a onda Francuzi prave seriju od 7:0 i u 32. minuti utakmice dolaze do prvog vodstva u ovom meču 47:45.

Francuzi nakon toga imaju i najveću prednost u susretu od +5, 56:50, ali da ne bi sve tako neizvjesno bilo pobrinuli su se oni sami pa su tako promašili tri napada za uzastopno, dok su Grci sa linije slobodnih bacanja smanjivali prednost.

Nicols Batum pri rezultatu 56:54 pogađa dva šuta što će se ispostaviti kao veoma važni poeni za Francuze, a do kraja utakmice Francuzi su uspjeli povećati na konačnih + 8 prednost za odlazak u polufinale.

Tony Parker je predvodio Francuze sa 18 poena i 5 asistencija, Nando De Colo je ubacio 16, a Nicolas Batum 15 koševa. Na drugoj strani kod Grčke, Bourousis je bio jedini dvocifren sa 17 poena i 11 skokova.

Francuzi će u borbi za finale igrati sa pobjednikom susreta Rusija-Srbija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti