Golden State velikim preokretom do finala i titule na Zapadu

Na krilima Stepha Curryja

Golden State velikim preokretom do finala i titule na Zapadu

Ekipa Golden Statea je sinoćnjom pobjedom nad Oklahomom odbranila titulu prvaka Zapadne konferencije te izborila plasman u novo finale NBA lige.

Aktuelni šampion je slavio rezultatom 96:88 i tako došao do pobjede u seriji 4:3, iako je nakon četiri odigrane utakmice imao zaostatak od 3:1. 

Nije počelo dobro za Warriorse. Oklahoma je na početku utakmice bila bolji tim i konstantno je držala prednost. Prva četvrtina završena je rezultatom 24:19 za Thundere, da bi u drugoj gosti prikazali još bolju igru i u jednom trenutku poveli i sa čak 13 razlike (35:22). Golden State je postepeno smanjivao vodstvo, pa se na odmor otišlo pri rezultatum 48:42 za Oklahomu.

Treća dionica bila je ključna u ovoj utakmici. Domaći su od početka drugog poluvremena zaigrali mnogo bolje od svog rivala, kojem su u ovoj četvrtini dopustili samo 12 poena. Warriorsi su poveli sa 57:54, a od tog momenta više nisu ispuštali svoju prednost, koja je na kraju četvrtine iznosila +11 (71:60).

Oklahoma se nije predavala i vratila se u rezultatski egal, a nešto više od minute prije kraja susreta rezultat je bio 90:86. Tada je na scenu stupio Curry, koji je prvo pogodio tri slobodna bacanja a zatim i trojku, kojom je definitivno postalo jasno da ćemo Golden State ponovo gledati u finalu NBA lige.

Upravo je Stephen Curry bio prvo ime utakmice sa 36 ubačenih poena, osam asistencija i pet skokova. Slijedio ga je Thompson sa 21, dok je Green ubacio 11 poen. U Oklahomi su, standardno, bolji od ostalih bili Durant i Westbrook. Durant je meč završio sa 27 poena, tri asistencije i sedam skokova, dok je Westbrook imao 19 poena, 13 asistencija i sedam skokova.

Vrijedi istaći da su Warriorsi pobjedom u Oaklandu postali tek 10. ekipa koja je uspjela nadoknaditi zaostatak 1:3 u playoffu za finale.

Golden State će se u finalu NBA lige sastati sa Clevelandom, što će biti repriza prošlogodišnje završnice. Prva utakmica na rasporedu je 2. juna u Oaklandu.

NBA:

Golden State - Oklahoma Thunder 96:88

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti