Goranov san, Igorova petlja i Lukina čarolija
Foto: EPA

Slovenija je prvak Evrope

Goranov san, Igorova petlja i Lukina čarolija

M. Šljivak

Slovenija će pamtiti 17. septembar 2017. godine kao jedan od najvećih datuma u sportskoj historiji.

Po prvi put košarkaši ove zemlje postali su prvaci Evrope, a do naslova su došli preko selekcije Srbije, ali su na putu prema tituli uništili apsolutno sve.

Da ste nekog zaluđenog fana košarke prije prvenstva pitali koliko može Slovenija, vjerovatno niko ne bi spomenuo ni četvrtfinale, a titula jednostavno nije dolazila u obzir.

Međutim, scenarij koji se odvijao na Eurobasketu ove godine kao da je izašao iz ruku najvećih scenarista u svijetu filma.

Slovenija, mala zemlja i s igračima koji imaju ogromna mu.., prošetala se do zlatne medalje, prve u historiji ove zemlje.

Predvođeni čudesnim, nevjerovatnim i nezaustavljivim Goranom Dragićem, čarobnjakom Lukom Dončićem, Slovenci su radili čuda, pobijedili sve i otišli kući sa zlatom.

Sve su ovo napravili pod vodstvom Igora Kokoškova, definitivno jednog od najboljih trenera svijeta. Čovjek je postavljao igru kao da je u pitanju vođenje ekipe na igrici i svaka njegova zamisao pretvorena je na parketu i to u zlatnu medalju.

Šta još reći o njemu kada je čovjek imao dovoljno petlje da u ključnim momentima finala igra bez Gorana Dragića, koji je uništio Srbiju u dobrom dijelu meča i opet je dobio utakmicu?

Ovakve odluke razdvajaju prosječne trenere od velikih, a Kokoškov je ovim magistarskim radom na prvenstvu Evrope stasao u velikana košarkaške igre.

Prva zvijezda ove selekcije Goran Dragić obećao je veliki rezultat na oproštaju od nacionalnog tima. Iako niko nije ni slutio da će se doći na krov Evrope, ovaj čudesni igrač je napravio rezultat za pamćenje i on je svakako najzaslužniji što njegova zemlja ima zlato s Eurobasketa.

Zvijezda u nastajanju Luka Dončić je sa 18 godina već čarobnjak. S loptom može sve, poentira, skače, dodaje i igra kao da je već 20 godina na parketu. Pred njim je tek najbolje vrijeme i jedva čekamo da nam se vrati na nekom narednom takmičenju.

U finalu je blistao i Klemen Prepelič. Njegovi šutevi su na kraju prelomili utakmicu na stranu Slovenije i bez ikakve sumnje je i ovaj čovjek odigrao utakmicu života.

Naravno, i ostatak ekipe je radio fantastičan posao. Svih 12 igrača su tokom kompletnog turnira radili kao jedan s pokretačkim motorom u liku Dragića.

Slovenija je dokaz da se kvalitetan rad uvijek isplati. Uvijek je potrebno i malo sreće, ali najviše od svega za pravi rezultat potrebna su velika m... koja Slovenci definitivno imaju.

Budućnost je pred Srbijom, kraj velike Španije

Odličan turnir odigrala je i selekcija Srbije, ali na kraju preko Slovenaca nisu mogli do zlata. Iako nisu mogli računati na gotovo kompletan prvi tim, momci koji su došli pokazali su da je Srbija zemlja košarke i da će u budućim godinama imati šta da kažu u borbi pod obručima.

Bronzu je osvojila selekcija Španije. Ovo je vjerovatno bila i posljednja medalja za Pau Gasola, Juan Carlos Navarro se također oprostio i jedna velika era ove selekcije je završena trećim mjestom. U budućnosti ćemo sigurno gledati neke nove klince u dresu ove selekcije, ali je pitanje hoće li se ikad roditi novi Pau Gasol ili Juan Carlos Navarro.

Iznenađenja i razočarenja

Novim sistemom takmičenja na Eurobasketu pružena je prilika i manjim reprezentacijama da se dokopaju nastupa na smotri najboljih selekcija Evrope.

Većina njih je završila s učešćem već u prvoj fazi takmičenja, a jedino je Mađarska uspjela ostvariti plasman u osminu finala.

Ipak, pozitivno iznenađenje je svakako selekcija Rusije. Nakon što su godinama bili u teškom padu, dolaskom legendarnog Andreja Kiriljenka na mjesto prvog čovjeka ruske košarke, stvari su se počele mijenjati. Dokaz tome je ovaj Eurobasket gdje su Rusi završili četvrti i malo ih je dijelilo od osvajanja medalje.

Vrijedi svakako istaći i jako dobre nastupe Latvije i Njemačke koje su došle do četvrtfinala i koje imaju odličnu budućnost u najavi.

Veliko razočarenje je selekcija Francuske. Istina, Francuzi su došli bez najvećih zvijezda na Eurobasket, ali su kompletan turnir odradili jako loše i na kraju su nastup završili u osmini finala. 

Više se očekivalo i od Litvanije kojoj je Grčka zaustavila put, a i Grci nisu napravili previše, iako su se nekako dokopali četvrtfinala.

Nedostatak velikih zvijezda u većini reprezentacija nije se previše osjetio. Imali smo priliku gledati sjajnu košarku na ovom Eurobasketu koji je na kraju okončan spektakularnim finalom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi