Grmljavina iz Oklahome

Grmljavina iz Oklahome

Oklahoma ima blistavu budućnost pred sobom predvođema mladom trojkom: Westbrook (21), Durant (21), Green (23).

Najmlađa ekipa u NBA je napravila pomak od čak 27 pobjeda više u odnosu na prošlu sezonu, te se pokazala kao možda najbolja odbrambena ekipa lige, usput izborivši playoff na jačem Zapadu, a ova franšiza postoji tek drugu godinu pod ovim imenom. Krenimo ispočetka, nekada su se zvali Seattle Supersonics.

Nekada je Seattle imao svoju košarkašku ekipu. I bili su veoma dobri, redovni u playoffu. Tri nastupa u finalu (zadnji '95. kada su ih nadjačali Bullsi 4-2) od čega su jednom i osvojili (1979.). Ko je 90-tih pratio NBA, a da se ne sjeća Gary Paytona i Shawna Kempa? Pa čak i dan-danas se nađe pokoji Schrempfov dres na terminima. Ali usljed loših igara nakon odlaska trenera Nate McMillana za Portland 2005. i nemogućnosti dogovora sa upravom grada oko izgradnje nove arene, morala se donijeti teška odluka.

Selidbe ekipa nisu ništa čudno u američkim profesionalnim sportovima. Lakersi (jezeraši) igraju u Los Angelesu, gdje nema jezera, a Jazzeri igraju u saveznoj državi u kojoj je bila zabranjena muzika. Ipak, seliti čitavu ekipu nije lako, pogotovo ako se napušta grad koji od 1967. diše za svoj tim. Stotine hiljada navijača je ostalo bez nečega što su smatrali njihovim tako dugo vremena.

Ipak, većinski vlasnik Clay Bennett morao je da se seli, te se razmatralo o opcijama. 2005. godine uragan Katrina razarao je grad New Orleans i tamošnja ekipa Hornetsa privremeno se preselila u Oklahoma City. Novoizgrađena arena se punila navijačima i svim srcem primila NBA ekipu u svoj grad. Godinu dana nakon što su se Hornetsi vratili u svoj dom, Bennett je, uz savjet Davida Sterna, odlučio da je upravo taj mirni gradić najbolja solucija. Promijenjeni su ime, logo i boje ekipe, te je rodjen Thunder!

Dobrim izborima na draftu i pametnim trejdovima, skupili su dosta mladih, nedokazanih igrača. Trenerski tim, predvođen Scott Brooksom je strpljivo pokušavao da gradi zajednicu, jer hemija je presudna stvar za uspjeh u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu. To su i uspjeli! Igrači se druže, treniraju zajedno i mimo obaveznih sati, nikad ih se ne može naći pojedinačno, uvijek su tu jedan za drugog. Mnoge podjećaju na koledž ekipu upravo po tome, a i po svojoj mladosti. Ipak, trener Brooks ih je na terenu doveo u red, propovijedao odbranu od prvog dana i to im se isplatilo.

Mladu ekipu Thundera predvodi novi mladi superstar, Kevin Durant, prvi strijelac čitave lige ove sezone sa 30.1 košem po utakmiciKevin Durant, najmlađi vodeći strijelac Lige u historiji, je nesumnjivo vođa ekipe. Svestrano, 206 cm visoko krilo sa nevjerovatno dugim rukama je strašan strijelac, dribler, ali i sve bolji odbrambeni igrač. Drugo krilo Jeff Green podsjeća na Lamar Odoma iz Lakersa. Brz, svestran, radi sve po malo i u odbrani i napadu.

Ipak, njihov glavni motor, pokretač jednog od najboljih tranzicionih napada u NBA je njihov mladi play, Russell Westbrook. Uz 16 poena i 8 asista po utakmici odličan je i skakač, sa 5 u prosjeku. Najbitnije je da je naučio da vodi ekipu, što su uvidjeli i čelnici franšize koji su mu dali veliko povjerenje na draftu, kada nisu birali drugog playmakera. Uzeli su bek-šutera James Hardena koji se pokazao vrlo koristan kao prvi igrač s klupe.

Na centru se mijenjaju Serge Ibaka iz Konga koji je postao vođa odbrane koja ima najviše blokada po utakmici u cijeloj ligi, Nick Collison i Nenad Krstić koji se nakon kratke epizode u Evropi vratio u NBA. Nećemo zaboraviti ni beka Thabu Sefoloshu za kojeg su trejdovali sa Bullsima, ni rezervnog playa Eric Maynora kojeg je draftovao Utah Jazz.

Sefolosha je možda najčešće zaboravljeni dio ove ekipe. Ali ko je gledao Thunder zna šta on donosi ekipi. Defanzivni specijalac s pozicije drugog beka, uvijek je zadužen za najboljeg protivničkog napadača. U regularnom toku sezone dobro je namučio Wadea, Bryanta i ostale.

Nije sve izgledalo tako sjajno za mladu ekipu Oklahome prošle godine. Mladi igrači, rookie trener, nova sredina. Završili su sezonu sa omjerom 23-59 i malo je ko to sve vidio kao uvertiru za izlazak na veliku scenu ove sezone.

Sve u svemu, Oklahoma City nema razloga za tugu nakon ispadanja u prvom krugu protiv aktuelnih prvaka LA Lakersa. Svojom brzom igrom, dobrom odbranom i solidnom klupom namučili su favorite za osvajanje Zapada te stavili sebe na mapu, i osigurali mnogo utakmica na ESPN-u i ABC-ju. Da su izvukli neku drugu ekipu, gledali bi ih u drugoj rudni. Playoff iskustvo je nešto što se ne može naučiti na treningu, a ova ekipa će samo biti bolja.

Dolazi ljeto i kupovina slobodnih agenata. Na tržistu su mnoga krila i zanimljivo će biti vidjeti koga će Thunder pokušati da kupi. Možda Chris Bosha?

Ovo je ekipa budućnosti, a budućnost počinje već startom nove sezone.
Pripremite se za Grmljavinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti