Grupa B: Litvanci najveći favoriti

U susret Eurobasketu

Grupa B: Litvanci najveći favoriti

D. Rakanović

Povodom skorog početka Eurobasketa nastavljamo sa predstavljanjem reprezentacija po grupama. Na redu je grupa B koja će svoje mečeve igrati u Tel Avivu. 

U grupi B će reprezentacije Ukrajine, Njemačke, Litvanije, Gruzije, Italije i Izraela svoje utakmice igrati u Tel Aviv areni, dvorani kapaciteta 8.800 gledalaca. 

Utakmica grupne faze na rasporedu su od 31. augusta do 6. septembra, a u osminu finala će se plasirati četiri najbolje plasirane reprezentacije. Završnica takmičenja igraće se u Istanbulu.

Prvi favorit grupe je selekcija Litvanije. Izabranike Daiunasa Domaitisa predvodiće duo iz NBA lige Jonas Valanciunas i Mindaugas Kuzminskas.

Stameni centar Toronto Raptorsa će biti najopasniji igrač za protivničke ekipe. Za organizaciju igre zadužen je Rimantas Kalnietis, koji poslovično u dresu reprezentacije pruža odlične partije. Svojim iskustvom sigurno će doprinijeti i košarkaš Reala Jonas Maciulis. Donatas Motiejunas, odnedavni član kineskog Shandong Golden Starsa svojom čvrstinom će doprinijeti unutrašnjoj igri ove selekcije. 

Povreda Lukasa Lekaviciusa malo je skratila rotaciju na bekovskim pozicijama, pa će na poziciji dvojke minute dijeliti Milaknis i Gecevicius.

Litvanci su jedna od rijetkih selekcija koji nisu imali problema sa izostancima najboljih igrača. Najveći hendikep je odsustvo sina legendarnog Arvidasa Sabonisa, Domantasa, koji je na preporuku svoje nove ekipe Indiane Pacersa odlučio preskočiti ovo okupljanje. 

U Litvaniji za svako prvenstvo imaju najviše moguće ambicije, i sve osim medalje smatraće velikim neuspjehom. Međutim, činjenica je da se nalaze u najizjednačenijoj grupi na turniru, plasman u osminu finala ne bi trebao biti upitan, ali će konkurencija u borbi za medalje biti izuzetno velika. 

Da nije bilo gluposti Danila Gallinarija koji je povrijedio sam sebe, tako što je u pripremnoj utakmici šakom udario u glavu protivničkog igrača i slomio kost u šaci, zbog čega će propustiti Eurobasket, Italijani bi se mogli smatrati jednim od favorita za medalje na ovogodišnjem prvenstvu. 

Kada uz Gallinarija dodamo i dvojac koji je prethodnih godina nosio igru ove selekcije Bargnanija i Gentilea, koji su otkazali nastup, teško da izabranici Ettorea Messine mogu stići do završnice prvenstva.

U napadu će mnogo da zavisi od Datomea i Belinellija, ukoliko ovaj dvojac protivničke odbrane zaustave Italija bi se mogla naći u problemu. Vrijedi spomenuti i krilnog centra Nicolu Mellija, koji je prošle sezone se prometnuo u jednog od najboljih visokih igrača u Euroligi. 

Messina je organizaciju napada povjerio iskusnom dvojcu, Hackettu i Cinciariniju, a sigurno će u napadačkoj kreaciji mnogo pomoći i Datome i Belinelli koji imaju sjajan osjećaj za asistenciju.

Evidentno je da ovoj reprezentaciji fali kvalitetan igrač na centarskoj poziciji, jer Cusin i Biligha definitivno nisu vrhunski igrači.

I pored izostanka nekoliko važnih igrača, od ove selekcije se očekuje da se plasira u osminu finala. A u završnici, ukoliko bude njihov šuterski dan Datome i Belinelli mogu izbaciti bilo koju reprezentaciju. 

U reprezentaciji Njemačke više nema velikog Dirka Nowitzkog, a njegovu ulogu pokušati će da preuzme Dennis Schroder, košarkaš Atlanta Hawksa. 

Schroder je pokazao u pripremnom periodu da je spreman biti prva violina ove selekcije. Uz Schrodera, Nijemci u napadu najviše računaju na odličnog centar Baskonije Johannesa Voigtmanna i novog člana Boston Celticsa Daniela Theisa.

Nijemci mnogo očekuju i od krila Robina Benzinga, koji je imao veoma dobru sezonu u španskoj Zaragozi, a tokom pripremnog perioda bio je jedan od najboljih igrača. 

Selektor Chris Fleming imao je problema sa izostancima igrača, s obzirom na to da su Maik Cirbes, Tibor Pleiss, Paul Zipser i Maxi Kleber odbili pozive. Nijemci u ovoj izjednačenoj grupi traže prolaz u osminu finala, ali za nešto više trebaće im sreće u daljem žrijebu.

Jedno od potencijalnih iznenađenja na ovom Eurobasketu mogla bi biti reorezentacija Gruzije koju će predvoditi član Golden State Warriorsa Zaza Pachulia, koji se nedavno oporavio od povrede koja je dovela u pitanje nastup na prvenstvu.

Glavna opcija u napadu trebao bi biti upravo Pachulia, a Gruzini mnogo nade polažu i u krilnog centra Baskonie Tornikea Shengeliu, koji je tokom pripremnog perioda pokazao da se na njega može ozbiljno računati. Snagu pod košem trebao bi da donese i Girogio Shermadini, novi košarkaš Unicaje. Na bekovskoj poziciji igraće naturalizovani Amerikanac Michael Dixon igrač francuskog Strasbourga, a na krilu će igrati iskusni Manuchar Markoishvili, što čini ovu selekciju sasvim respektabilnom. 

Ostali igrači relativno su nepoznati, većinom nastupaju po gruzijskim klubovima, a mogući faktor iznenađenja mogao bi biti 31-godišnji playmaker George Tsintsadze, kojeg krasi izuzetan šut za tri poena.

Glavni cilj ove reprezentacije je prolazak grupe, a sudeći prema pripremnom periodu to i nije nemoguće. U pripremnom periodu savladali su selekcije Grčke i Srbije, ali pripreme su jedno, a prvenstvo je nešto sasvim drugo. 

Jedan od domaćina ovog prvenstva selekcija Izraela ima prvenstveni cilj plasman u osminu finala. Najveća zvijezda ove selekcije je Omri Casspi, jedini Izraelac koji nastupa u NBA ligi. Od njega i domaća javnost očekuje da povede i odvede reprezentaciju u naredni krug takmičenja. Za organizaciju napada biće zaduženi Gal Mekel i Yogev Ohayon, doskorašnji košarkaši Maccabija iz Tel Aviva. 

Na bekovskoj poziciji igraće iskusni veteran Yotam Halperin koji ukoliko uđe u seriju, može biti izuzetno opasan po svakog protivnika. U unutrašnjoj liniji glavnu snagu će predstavljati iskusni Lior Eliyahu, krilni centar specifičnog šuta. Daleko je od najboljih partija u karijeri, ali će svojim iskustvom pomoći mlađim igračima.

Važan izostanak za ovu selekciju je odsustvo D'Ora Fishera, kojeg je zamijenio Richard Howell i na EP će biti startni centar.  

Izraelci žele plasman u osminu finala, velika snaga će biti podrška sa tribina, a poznato je koliko se voli i poštuje igra pod obručevima u ovoj zemlji. 

Apsolutni autsajder u ovoj grupi je reprezentacija Ukrajine.

Imao je selektor Yevgeny Murzin mnogo problema sa sastavljanjem rostera za predstojeće prvenstvo. Početkom augusta nastup je otkazao naturalizovani igrač Eugene Jeter zbog porodičnih problema. Kapiten ove selekcije Kyrylo Fesenko propustiće Eurobasket zbog povrede koljena, a na turniru neće biti ni Sergiya Gladyra.

Sastav selekcije Ukrajine je najveća nepoznanica, prva zvijezda je Viacheslav Kravtsov, nekadašnji NBA igrač, koji je u pripremnom periodu bio jedan od najboljih igrača ove selekcije. Dosta se očekuje i od Maksyma Pustozvonova igrača Budivelnyka i Artema Pustovyija igrača Obradoir.

Ukrajinci će u ovoj grupi imati veoma težak posao da iznenade neku od ostalih selekcija, a plasman u osminu finala bila bi senzacija za ovu reprezentaciju u ovakvom sastavu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi