Grupa D: Ranjene Turska i Srbija u borbi za prvo mjesto

Eurobasket

Grupa D: Ranjene Turska i Srbija u borbi za prvo mjesto

D. Rakanović

Eurobasket počinje sutra, a nama je ostalo da predstavimo reprezentacije iz posljednje grupe D koja će svoje utakmice utakmice igrati u Istanbulu. 

U grupi D će reprezentacije Velike Britanije, Rusije, Latvije, Belgije, Srbije i domaćin Turska, svoje utakmice igrati u Ulker areni, dvorani koja prima 13.000 gledalaca. Utakmica grupne faze na rasporedu su od 31. augusta do 6. septembra, a u osminu finala će se plasirati četiri najbolje plasirane reprezentacije. 

Kao prvog favorita grupe izdvojićemo domaćina reprezentaciju Turske, koja tradicionalno najbolje partije i rezultate pruža na prvenstvima na kojima su domaćini. Jedine medalje na velikim takmičenjima Turci su osvojili pred domaćom publikom - srebro na Eurobasketu 2001. i srebro na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, dok kada igraju u drugim zemljama obično takmičenje završe u četvrtfinalu. 

Turci imaju novog selektora, a riječ je o perspektivnom stručnjaku Ufuku Sarici, treneru Bešiktaša. Tokom pripremnog perioda u vođu ove selekcije prometnuo se Cedi Osman, novi košarkaš Cleveland Cavaliersa, a veliku pomoć imaće u iskusnom beku Sinanu Guleru. Mnogo se očekuje i od Meliha Mahmutoglua i Kenana Sipahija koji će ulaziti sa klupe. 

U posljednjem momentu sa prvenstva otpao je naturalizovani igrač Bobby Dixon zbog povrede koljena, pa će ulogu prvog playmakera preuzeti Dogus Balbay. U pripremnom periodu igrali su dominatno. Ostvarili su sedam pobjeda, uz dva poraza. 

Sarici na ovom prvenstvu nedostaju Omer Ašik, koji već dugo vremena ne igra zbog rijetke bolesti zbog koje je izgubio mnogo na kilaži. Uz njega zbog povrede će Evropsko prvenstvo propustiti Oguz Savas, a Ersan Ilyasova je odlučio da propusti Eurobasket zbog privatnih razloga, dok Enes Kanter ne igra za reprezentaciju zbog političkih stavova prema predsjedniku Erdoganu. I pored dosta otkaza i povreda, Turska je prvi favorit u grupi zbog toga što mnogo bolje igraju na prvenstvima pred svojom publikom, koja zna napraviti užarenu atmosferu. 

Da selektor Srbije Aleksandar Đorđević ovog ljeta nije imao ogromnih problema sa otkazima, definitivno bi Srbija bila prvi favorit za zlatnu medalju na prvenstvu. 

Ipak, zbog povreda su morali da nastup otkažu dosadašnja prva zvijezda Miloš Teodosić zbog hronične povrede lista, zatim redom su otpadali Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica, Marko Simonović, a posljednji na toj listi dodati su Nemanja Nedović i Nikola Kalinić. Kada tu dodamo još i izostanak Nikole Jokića, koji je otkazao okupljanje kako bi ovog ljeta radio individualno, vidi se da će Srbija na ovom prvenstvu biti izuzetno oslabljena. 

Ipak, i pored svih izostanaka, Srbija želi medalju na ovom prvenstvu. U izostanku Tedosića, prva perjanica ove selekcije bit će novi košarkaš Sacramento Kingsa Bogdan Bogdanović od koga se očekuje da ovu selekciju nosi na svojim plećima. Mnogo se očekuje i od Bobana Marjanovića, centra Detroita, koji je tokom pripremnog perioda igrao na odličnom nivou. 

Nakon penzionisanja Stefana Markovića, dugogodišnjeg organizatora igre, priliku u selekciji dobio je Vasilije Micić koji će zajedno sa Stefanom Jovićem igrati playa. Tokom pripremnog perioda istakao se i košarkaš Bayerna Vladimir Lučić, koji je nakon nekoliko godina pauze zbog raznih povreda ponovo sa reprezentacijom. Kapiten ove reprezentacije je krilni centar Milan Mačvan. I pored silnih otkaza i izostanaka, Srbija će imati velike ambicije na ovom prvenstvu. 

Prolazak u osminu finala ne bi trebao predstavljati problem za izabranike Saše Đorđevića, a u završnici će sigurno imati mnogo konkurenata za medalje. 

Respektabilan sastav na Eurobasketu imaće i selekcija Latvije, koju će predvoditi NBA dvojac Kristaps Porzingins i Davis Bertans.

Zvijezda New York Knicksa biće najopasniji igrač za protivničke odbrane. Latvijci mnogo očekuju i od braće Bertans, Davisa i Dairisa koji slove za odlične šutere sa distance. Za organizaciju igre biće zaduženi dva Janisa - Blums i Strelnieks. 

Igrači iz sjene koji bi mogli odigrati dobro na ovom EP su igrač Vensplsa Kristaps Janičenoks i Janis Timma, član Zenita. 

Latvija u ovom sastavu vjerujemo da neće imati problema da prođu u osminu finala Evropskog prvenstva, a u ovoj selekciji se očekuju da će nadmašiti svoj najbolji rezultat u novijoj istoriji - osmo mjesto na Eurobasketu 2001. godine. 

Rusija na prethodna dva prvenstva, imala je očajne nastupe u kojima je takmičenje završila na 21. odnosno 17. mjestu, i sigurno je da će izabranici Sergeia Bazarevicha željeti popraviti utisak.

Ipak, u pripremnom periodu igrali su veoma promjenljivo sa omjerom od pet pobjeda i četiri poraza. Kao i godinama unazad, glavnu riječ vodiće košarkaš Khimkija Alexei Shved, koji voli imati loptu u svojim rukama i kreirati napad. Prethodnu sezonu imao je briljantnu statistiku u Khimkiju u svim takmičenjima. Očekuje se da će imati dosta pomoći u krilnom centru CSKA iz Moskve Andreyu Vorontsevichu, kao i centru Brookly Netsa Timofeyu Mozgovu. Iskustvo će ovoj selekciji donijeti dvojac CSKA Vitaly Fridzon i Nikita Kurbanov. Ukoliko pored Shveda i Mozgova još nekoliko igrača ne iskoči ozbiljnije, Rusi neće moći dalje od prolaska grupe, pošto se u osmini finala ukrštaju sa grupom C u kojoj su Španija, Hrvatska i Crna Gora. 

Na papiru su preostale dvije selekcije Velike Britanije i Belgije autsajderi u grupi. 

Kako je Mat Lojeski otkazao nastup na Eurobasketu, prva zvijezda Belgije biće playmaker Bilbaa Jonathan Tabu, koji je u pripremnom periodu pružao odlične partije. Prosječno je postizao blizu 15 poena po utakmici. Pomoć u vanjskoj liniji pružaće mu organizator igre Stan Van Rossom, dojučerašnji član Valencije. Veliko iskustvo ovoj selekciji donijeće i bivši igrač Real Madrida Axel Hervelle, koji već dugi niz godina nastupa za Bilbao. 

Belgija bi mogla tražiti svoje šanse u duelima protiv Latvije i Rusije, ali u odnosu na obje selekcije su po igračkom kadru inferiorni. 

Roster Velike Britanije predstavlja najveću nepoznanicu ljubiteljima košarke. 

Ako je suditi prema pripremnom periodu, Britanci mnogo nada polažu u krilnog centra Murcije Daniela Clarka, kojeg ovdašnja javnost pamtio po partijama u dresu MZT-a iz Skoplja prije nekoliko sezona. Velika su očekivanja i od centra Orleana Gabriela Olesanija, koji je i u pripremnim utakmicama pokazao da se može računati na njega. Vrijedni pomena su i bekovi Kyle Johnson, koji je napravio solidnu karijeru u Italiji, a sada igra za London Lightning, te Andrew Lawrence, igrač francuskog Chalona. 

Od ove selekcije niko ne očekuje čudo, tako da nije realno da prognoziramo prolazak u osminu finale, iako se sigurno neće predati bez borbe pa bi ostale reprezentacije mogle da se sapletu ako ih potcijene.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi