Gruzija šokirala Litvaniju na otvaranju Eurobasketa

Gruzija šokirala Litvaniju na otvaranju Eurobasketa

D. Rakanović

Košarkaši Gruzije savladali su Litvaniju rezultatom 79:77 u prvom kolu grupe B na Eurobasketu. 

U izuzetno izjednačenom i uzbudljivom meču slavila je selekcija Gruzije. 

U prvom periodu nijedna od selekcija nije uspijevala da se rezultatski odlijepi, pa je rezultat nakon deset minuta igre bio nerješen (18:18). Na startu druge četvrtine Litvanci uspijevaju vezati osam poena i stići do prve osjetnije prednosti. Litvanija je sredinom ovog perioda imala i dvocifrenu prednost, ali je Gruzija na krilima Shengelije uspjela smanjiti zaostatak na samo pet poena na poluvremenu (39:34). 

Gruzija na početku drugog poluvremena uspijeva preokrenuti rezultat zahvaljujući sjajnim minijaturama Shengelie. U nastavku perioda proigrala je unutrašnja igra Gruzije, Shermadini i Pachulia su poentirali nekoliko puta i pružili podršku razigranom Shengeliji. Nakon trećeg perioda Gruzija je imala prednost od dva poena razlike (59:57). 

Utakmica je do kraja bila neizvjesna. Dvadeset sekundi do kraja Michael Dixon poentirao je iz prodora za četiri poena prednosti (78:74). Kuzminskas je iznudio faul na šutu tri poena, promašio je dva od tri slobodna bacanja, a u napadu je skočio Maciulis i pogodio. Na drugoj strani fauliran je Dixon koji pogađa jedno od dva slobodna bacanja. 

Imala je Litvanija šut za pobjedu ali je Maciulis promašio šut van linije 6,75. 

U pobjedničkoj selekciji najbolji igrač je bio Tornike Shengelia koji je postigao 29 poena. Dvocifreni su bili i Sanadze sa 13 i Dixon sa 12 poena. 

Kod Litvanije se istakao Kuzminskas sa 18 poena, dok je Kalnietis postigao 15 poena. 

Gruzija-Litvanija 79:77 (18:18, 16:21, 25:18, 20:20) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi