Hrvati ispustili titulu prvaka svijeta

SP za mlade

Hrvati ispustili titulu prvaka svijeta

E. Škorić

Juniorska reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država osvojila je titulu svjetskog prvaka. Amerikanci su u finalnom meču savladali Hrvatsku nakon produžetka 79:71.

Dosta izjednačena košarka igrala se u prvom poluvremenu. Obje selekcije su imale periode bolje igre, no nisu uspijevale da se odlijepe na neku ozbiljniju razliku.

Amerikanci su bolje otvorili meč. Poveli su 10:4, ali se zahvljujući Niku Slavici Hrvatska vratila, pa je nakon prve dionice SAD imala samo poen prednosti, 14:13.

Nije Hrvate išao šut za tri u provom poluvremenu. Pogodili su samo jedan iz deset pokušaja, no usprkos tome selekcija SAD-a nije uspjela da stvori razliku, ponajviše zahvaljujući sjajnom Marku Arapovicu, koji je odigrao odlično do poluvremena.

Ipak, iako je Hrvatska imala prednost većim dijelim druge dionice, Amerikanci u finišu dolaze do tri poena prednosti, koliko je bilo na poluvremenu ovog susreta (34:31).

Drugo poluvrijeme bolje otvaraju košarkaši SAD-a. Po prvi put su uspjeli da dođu do dvocifrene prednosti (47:37), no Hrvatska se nije predavala. Dobrom odbranom su napravili seriju od 8:0, te su se vratili u utakmicu.

Međutim, nakon 30 minuta igre Amerikanci su i dalje imali tri poena prednosti, 50:47.

Trojkom Nika Slavice Hrvatska na otvaranju posljednje dionice dolazi do izjednačenja rezultata (52:52). Amerikanci međutim ponovo uspijevaju otići na plus pet, ali se Hrvatska nije predavala, pa je trojkom Božića uspjela da nakon dugo vremena dođe do vodstva, 64:63.

Brunson je zatim pogodio, Hrvati gube loptu, a grešku kažnjava Giles koji na 55 sekundi do kraja pogađa za plus tri, 67:64. No, predaje nije bilo. Zubac je pogodio za 67:66, Giles zatim gubi loptu, te je Hrvatska dobila napad za pobjedu.

Jackson zatim faulira Božića tri sekunde do kraja, ali ovaj pogađa jedno bacanje, te susret odvodi u produžetak, 67:67.

U dodatnih pet minuta Hrvatska nije imala šanse. Amerikanci su uspjeli da prelome meč i da dođu do titule svjetskog prvaka.

Harry Giles je predvodio SAD do pobjede sa double-double učinkom od 13 poena i 16 skokova. Isti broj poena je ubacio Jayson Tatum, dok je Jalen Brunson bio najefikasniji sa 14 poena. Kod Hrvatske Nik Slavica ubacio 23 poena. Marko Arapović je ubacio 16 poena uz 12 skokova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.