Hrvatski selektor objavio spisak

Hrvatski selektor objavio spisak

E. Škorić

Selektor hrvatske košarkaške reprezentacije Josip Vranković u petak je objavio popis od 17 igrača koje će pozvati na pripreme za nastup na Europskom prvenstvu koje će se održati u Litvi.

Na Vrankovićevu popisu su:

Braniči: Roko Leni Ukić, Marko Popović, Dontaye Draper, Rok Stipčević, Krunoslav Simon, Marko Car, Bojan Bogdanović, Fran Pilepić

Krila: Marko Tomas, Marin Rozić, Damir Markota, Damjan Rudež, Leon Radošević, Luka Žorić

Centri: Stanko Barać, Ante Tomić, Lukša Andrić

"Na popisu se nalazi 17 imena, a ne 16 kako sam najavljivao, jer sam naknadno uvrstio Frana Pilepića kojemu je to nagrada za odličan rad u B reprezentaciji", izjavio je Vranković, te potom pojasnio razloge zbog kojih se odlučio upravo na ovakav sastav reprezentacije:

"Krilne centre sam zvao kako bi bili kompatibilni s igrom naših centara, Tomića i Baraća. Zato nema Banića, jer su u odnosu na njega prednost dobili Rudež, Andrić, pa i Radošević. Također, nema Lončara koji je prošle sezone imao dosta problema s ozljedama, pa je prednost dobio Andrić koji je imao odličnu sezonu. Razmišljao sam i o tome da pozovem i Tomislava Zubčića, ali sam procijenio kako su Markota i Rudež igrama u europskim kupovima pokazali veću konstantu. Što se Darija Šarića tiče, mislim da je bolje da on još i ove godine participira u programima mlađih kategorija".

Jedini igrač s Vrankovićeva popisa koji ima problema s ozljedom je Marko Tomas kojega muči peta.

"On će u dogovoru s liječnicima iz njegova kluba prvih mjesec dana raditi po individualnom programu kako bi se što kvalitetnije oporavio prije no što se priključi radu s ostalim igračima. Nadam se da će s njim biti sve u redu", kazao je Vranković.

Hrvatski izbornik vjeruje kako će na Eurobasket moći povesti 14 igrača, te da krovna košarkaška organizacija FIBA neće donijeti odluku o tome da smanji broj prijavljenih igrača na 12.

"Mislim da će ovo bit najjače Europsko prvenstvo, igrački kvalitetno, a i filter za odlazak na Olimpijske igre je jako uzak", dodao je Vranković.

Reprezentacija će pripreme započeti u Osijeku 15. srpnja gdje će se zadržati dva tjedna. Nakon dva dana odmora, od 30. srpnja do 29. kolovoza reprezentacija će boraviti u Crikvenici s iznimkom odlaska na dva pripremna turnira u Ljubljani (6-9. kolovoza) i Londonu (16-21. kolovoza).

Za vrijeme priprema Hrvatske će odigrati čak 10 utakmica, dvije u Osijeku protiv Bugarske 26. i 27. srpnja, tri na turniru zemalja bivše Jugoslavije u Ljubljani (6. kolovoza protiv Crne Gore, 8. kolovoza protiv Slovenije, te 9. kolovoza za plasman protiv Srbije, Makedonije ili BiH) i pet na turniru u Londonu (16. kolovoza protiv Srbije, 17. kolovoza protiv Velike Britanije, 18. kolovoza protiv Australije, 20. kolovoza protiv Francuske i 21. kolovoza protiv Kine).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.