Igor Kokoškov: Pomoćnik koji je pokorio Evropu

Igor Kokoškov: Pomoćnik koji je pokorio Evropu

Igor Kokoškov možda je široj javnosti nepoznato ime. No ovaj 46-godišnji Srbin dobro je poznat u košarkaškim krugovima, posebno u NBA gdje je pomoćnik od 2000. godine. 

Diplomiravši na beogradskom Univerzitetu, postao je najmlađim trenerom u istoriji jugoslovenske košarke. U to vrijeme preživio je i jako ozbiljnu prometnu nesreću koja je ugasila njegove snove o košarkaškoj karijeri, pa se Igor ozbiljno bacio u trenerske vode. Prošao je nekliko beogradskih klubova, a najveći trag ostavio je u omladinskim pogonima Partizana. 

Već 1999. godine ponovno ulazi u povijest, postavši prvi Evropljanin na klupi jedne NCAA momčadi, preuzevši mjesto glavnog trenera University of Missourija. No tu se zadržao samo jednu sezonu.

Alvin Gentry, tada trener Clippersa, osigurao je Kokoškovu poziciju njegovog prvog pomoćnika, gdje je ostao pune tri godine. Nakon toga, Igor se pridružio Larry Brownu u Pistonsima gdje se 2006. godine, uspio okititi i NBA prstenom. U Detroitu ostaje do 2008. godine, kada kao također prvi pomoćnik seli u Phoenix Sunse. 2013. godine članom je stručnog stožera Cavaliersa, a od 2015. godine seli u Orlando Magic u kojem ostaje sve do kraja sezone. Od prošle godine, pomoćni je trener Quinnu Snyderu u Utah Jazzu, nekoliko utakmica vodio je i kao prvi trener uslijed Snyderovih suspenzija i bolesti.

2004. i 2005.godine asistirao je i Željku Obradoviću na Olimpijadi u Pekingu, te šampionatu Evrope koje se igralo baš u Srbiji.

Kroz svo ovo vrijeme, od 2008. godine do 2015. izbornikom je nacionalne selekcije Gruzije, koju je iz potpune anonimnosti vratio na punopravnu košarkašku kartu Evrope. Na klupi Gruzije ostao je sve do kraja Eurobasketa 2015. Početkom, januara 2016. godine, potpisao je ugovor sa nacionalnim savezom Slovenije i evo već u drugoj godini mandata pokorava košarkašku Evropu.

Valja napomenuti da ga je Mikhail Sakashvili, tada premier Gruzije, 2011. godine odlikovao najvišim državnom ordenom, Ordenom časti, za sve što je napravio za gruzijsku košarku.

Fantastičan, studiozan, i s jakim osjećajem za igru, Kokoškovu je košarkaški svijet pod nogama, a poslije ove akcije, sigurno će već ove sezone moći birati i dosta ozbiljnije klupske selekcije, no kako se govorka, nakon ulaska u polufinale, KS Slovenije sprema ugovor za ovog majstora koji zaista neće moći odbiti.

Do tada, s prstenom prvaka Evrope, Igor se vraća na pripreme Utah Jazza. U iščekivanju ponuda...

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti