Iverson ponovo u Sixersima!
Broj tri ponovo aktiviran u Sixersima

NBA vijesti

Iverson ponovo u Sixersima!

Broj tri nije više slobodan u svlačionici Philadelphia 76ersa. Od danas on ponovo pripada velikom Allenu Iversonu. Predsjednik Sixersa Ed Stefanski danas je objavio da je Iverson prihvatio ponudu svog bivšeg kluba.

Allen Iverson je prošle sedmice objavio povlačenje s NBA parketa, ali su ga čelnici kluba za koji je igrao deset sezona uspjeli nagovoriti da se predomisli i potpiše ugovr s njima.

Uprava Sixersa se na ovaj korak odlučila nakon što je Lou Williams operisao vilicu i pauziraće najmanje osam sedmica. Iverson je ovu sezonu počeo u Memphisu, ali je otišao iz kluba nakon samo tri odigrane utakmice.

Allen Iverson, deset puta All-Star igrač, potpisao je veteranski ugovor bez garancije vrijedan 650.000 dolara. Četiri puta je u dresu Sixersa bio prvi strijelac lige, a 2001. godine ih je odveo do finala lige.

U deset sezona provedenih u najkošarkaškijem gradu SAD-a, kako novinari zovu Philadelphiju, Iverson je ostvario najbolji klupski prosjek u historiji sa 28,1 poenom po utakmici, drugi je na vječnoj klupskoj listi sa 19.583 poena i drži rekord sa 877 ubačenih trica.

Sixersi se trenutno nalaze na skoru 5-13, imaju sedam poraza u  nizu i povrijeđenog Williamsa, tako da im Iverson treba više nego ikada. Prvi nastup The Answera očekuje se u ponedjeljak protiv Denvera, kluba u koji je mijenjan iz Philadelphije prije tri godine.

U decembru 2006. godine Iverson je u utakmici protiv Chicaga odbio igrati četvrtu četvrtinu, a samo tri dana kasnije kažnjen je i mijenjan u Denver za Andre Millera. Nakon Denvera igrao je još za Detroit i Memphis, ali je oba napustio nakon kratkog perioda, jer nije želio ulaziti s klupe.

Allen Iverson je 1996. godine izabran kao prvi izbor drafta od strane Philadelphije u kojoj je odigrao deset sezona, a u sedam je bio All-Star igrač. Dva puta je bio MVP All-Star utakmice.

U karijeri ima prosjek 27 poena i 6,2 asistencije po utakmici. Trenutno dijeli peto mjesto svih vremena po prosjeku poena, a treći je među aktivnim igračima. Odigrao je 71 playoff utakmicu u kojima ima prosjek od 29,7 poena po utakmici, samo Michael Jordan sa 33,4 po utakmici ima bolji prosjek.

Ipak, teško je očekivati od Iversona da dođe i blizu ovih brojki. Većina američke javnosti slaže se u jednom. Iversona nije želio niko, a Philadelphia ga je uzela iz samo jednog razloga. Dvorana u Philadelphiji trenutno je druga najslabije posjećenija u cijeloj ligi i Iverson je doveden samo da vrati publiku u dvoranu, to je jedini razlog njegovog dolaska.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.