Izračunato ko je novi NBA šampion: Cleveland ni blizu vrha
Foto: EPA

Warriorsi očekivano ispred svih

Izračunato ko je novi NBA šampion: Cleveland ni blizu vrha

M. Šljivak

Nova NBA sezona biće otvorena sredinom oktobra, a analitičari su već objavili imena glavnih favorita za naslov prvaka.

Američki ESPN razvio je metodu izračunavanja prognoze uspjeha timova BPI (Basketball Power Index), a prema najmodernijoj i najtačnijoj prognozi, odredili su i prvaka za novu sezonu.

Očekivano, prema BPI-ju, glavni favorit za naslov NBA prvaka ponovo su Golden State Warriorsi. Njima se daje čak 57,9 posto šansi za osvajanje novog naslova prvaka, što nije nikakvo čudo jer su zadržali gotovo kompletan tim koji je prošle sezone poharao ligu.

Među glavnim favoritima nema Cleveland Cavaliersa. Kako je ekipa ostala bez Kyrieja Irvinga, BPI tvrdi kako su šanse za naslov Cavsima znatno pale i postavljeni su kao tek šesti favorit za osvajanje lige.

Glavni kandidati Warriorsima za naslov su Houston Rocketsi, a ispred Clevelanda su još San Antonio, Boston i Oklahoma.

Šta je BPI?

BPI (Basketball Power Index) je napredna analiza koja može procjeniti snagu tima na osnovu raznih parametara. Na osnovu podataka o efikasnosti, rasporedu, vremenu odmora, mjestu odigravanja mečaeva, te mnogim drugim, izračunava se najpribližnija prognoza jednog tima za sezonu.

Ovaj program napravili su analitičari ESPN-a, a prema BPI-ju ovako izgledaju šanse timova za naslov prvaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi