Jordan najbolji svih vremena u izboru Slama

Jordan najbolji svih vremena u izboru Slama

Iako je teško u istu kategoriju stavljati igrače koji su igrali u različitim vremenskim periodima, uredništvo poznatog NBA magazina SLAM objavilo je listu 500 najboljih NBA igrača svih vremena.

Najbolji igrač svih vremena je Michael Jordan, legendarni košarkaš Chicago Bullsa. Iza njega se nalaze Wilt Chemberlain, Bill Russell, Shaquille O'Neal, Oscar Robertson, Magic Johnson, Kareem Abdul - Jabbar, Tim Duncan, Larry Bird i Kobe Bryant.

Iako se njegova silueta nalazi na zvaničnom logu lige Jerry West je zauzeo tek 11. mjesto na listi, a u najboljih 20 su još izabrani Elgin Baylor, Hakeem Olajuwon, Bob Pettit, Moses Malone, Julius Erwing, John Havlicek, Karl Melone, Isaiah Thomas i Charles Barkley.

Jason Kidd je 28., Kevin Garnett 30., LeBron James 31., Allen Iverson 40., Steve Nash 50., Dwayne Wade 51., Paul Pierce 77., Ray Allen 79., Pau Gasol 94. itd. Na listi 500 najboljih igrača nalazi s ei veliki broj evropskih igrača.

Najbolje plasirani evropski košarkaš je Nijemac Dirk Nowitzki, koji se smjestio na 55. poziciji, Tony Parker je 139., Zydraunas Ilgauskas 244., Detlef Schrempf 248., Rick Smith je na 276. mjestu, Arvydas Sabonis na 331., Andrey Kirilenko na 437., Hidayet Turkoglu na 454., a Sarunas Marculionis na 490.

Od igrača sa prostora bivše Jugoslavije najbolje rangirani je Predrag Stojaković na 225. mjestu, Toni Kukoč je 250., Vlade Divac 277. Manu Ginobili je na 143. mjestu najbolji igrač iz Južne Amerike, Dikembe Mutombu iz Afrike je na 95. mjestu, dok je najbolji igrač iz Okeanije Andrew Bogut na 414.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.