Jure Zdovc više nije selektor Slovenije
Zdovc se okreće Olimpiji

Slovenija ostala bez selektora

Jure Zdovc više nije selektor Slovenije

Jure Zdovc više nije selektor košarkaške reprezentacije Slovenije. Bivši trener Bosne se na taj potez odlučio jer nije u mogućnosti voditi istovremeno i reprezentaciju i Olimpiju, a ni u slovenskom savezu nisu bili za takvu opciju.

"Jednostavno je neodgovorno voditi tako dva velika projekta, a s obzirom da za hljeb zarađujem i u Olimpiji, imam obaveze prema njoj. Vođenje reprezentacije je bilo iskušenje za koje ne bi mogao reći da li je bilo uspješno ili ne, ali cilj nismo ispunili. Veseli me da su igrači pokazali karakter, hrabrost i borbenost, ali nažalost su nam se povrede ispriječile da bismo došli do medalje", kaže Zdovc koji je Sloveniju na Eurobasketu u Poljskoj odveo do četvrog mjesta, što je najbolji plasman u historiji Slovenije.

42-godišnja legenda slovenske i ex jugoslovenske košarke kaže da je to veliki stres i obaveza te da je vrlo teško uskladiti obaveze prema dva posla.

"Velik je to stres, koji nikome ne bih poželio. Možda sam  sam kriv, što sam sebi zadao tako visok cilj, ali ako nemaš visoki cilj  ne možeš ni doći blizu", zaključio je Jure Zdovc.

Slovenski savez je već krenuo u potragu za novim selektorom, a kao najozbiljniji kandidati su Memi Bečirovič, aktuelni trener Oostendea, Tomo Mahorič, Zdovcov dosadašnji pomoćnik, te jedan od najboljih mladih trenera u Evropi Sašo Filipovski.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.