Južna Koreja šokirala Francusku

Svjetsko prvenstvo, grupa D

Južna Koreja šokirala Francusku

M. Šljivak

Kadetska reprezentacija Južne Koreje pobijedila je Francusku nakon produžetaka rezultatom 90:84 u prvom susretu grupe D Svjetskog prvenstva u Španiji.

Iako je Francuska bila veliki favorit u ovom meču, na kraju su Koreanci fantastičnom igrom stigli do velikog trijumfa.

Koreanci su odlično ušli u meč. Zatvorili su potpuno skok igru Francuske, a brzom tranzicijom i dosta dobrim šutem iz vana su iz napada u napad povećavali prednost. Jae Min Yang je u uvodnim minutama bio nezaustavljiv po Francuze, a nakon prve dionice Južna Koreja je imala prednost od 10 poena, 21:11.

Početkom drugog periode Yangu se priključio i Junghyun Lee. Imala je Koreja i plus 15 u nekoliko navrata, ali su dopustili Franckoj da se vrati u meč. Bezglavo su pokušavali da završavaju napade, Francuska je pojačala odbranu, te je serijom od 10:0 došla samo na minus dva, 32:30 uz fantastičnu igru Jaylena Hoarda

Međutim, Koreja s dvije brze trojke ponovo podiže prednost na plus osam, da bi se na poluvrijeme otišlo sa šest poena prednosti za Koreance, 39:33.

Yang i Hoard su i u nastavku nastavili da dominiraju. Koreanci su se unervozili pred kraj trećeg perioda. Francuska je to iskoristila, pa je poenaima Hoarda stigla do vodstva 51:50.

Imali su Francuz i tri poena prednosti u jednom trenu, ali se u posljednju dionici ipak ušlo vodstvom Koreje, 58:57.

Poenima Junghyuna Leeka i Minsuk Shina Koreanci su ponovo otišli na devet poena prednosti, 71:62 na šest minuta do kraja utakmice.

Ipak, uspjeli su Francuzi da se vrate. Hoard je bio jednostavno nezaustavljiv, pogodio je 2+1 za izjednačenje rezultata na 76:76.

Lee je potom pogodio dva bacanja za novo vodstvo Koreanaca, Francuzi su promašili šut za tri poena, a zatim i Yang ne pogađa.

Ipak, Francuzi su sa zvukom sirene izjednačili. Pogodio je Favrier za rezultat 78:78 nakon regularnih 40 minuta, te je meč otišao u produžetak.

Koreanci su nešto bolje otvorili i dodatnih pet minuta. Međutim, ni Francuska se nije predavala, pa je poenima Beyhursta došla do 81:81.

Tada je na scenu stupio Yang koji pogađa trojku za 84:81, Hoard je na drugoj strani promašio, a Yang ponovo pogađa, ovaj put sa slobodnih bacanja za 86:81 na 40 sekundi prije kraja.

Do kraja je Koreja uspjela da bez problema privede meč kraju, te su stigli do velike pobjede.

Jae Min Yang je predvodio Koreju sa 32 poena i 12 skokova, odlični su bili Junghyun Lee sa 23 i Minsuk Shin sa 18 poena i 10 skokova, a kod Francuske nezaustavljiv je bio Jaylen Hoard koji je meč završio sa 41 poenom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi