Kinezi ulaze u NBA ligu

Počinju ulaganja u najjaču ligu svijeta

Kinezi ulaze u NBA ligu

M. Šljivak

Bogati Kinezi polako preuzimaju svijet sporta.

Sve je počelo s bogatim ugovorima koji su timovi iz ove zemlje ponudili nekim od najboljih fudbalera svijeta, a zatim su određene kompanije iz ove zemlje preuzele i vodstvo velikih evropskih klubova (Inter, Milan), a u mnogima imaju i dobar dio vlasništva (Atletico Madrid, Lyon, Manchester City).

Međutim, bogati Kinezi nemaju namjeru da se zadrže samo na fudbalu. Košarka je njihova druga ljubav, a ulaganja su počela dovođenjem poznatih imena u vlastitoj CBA ligi. Plate koje tamo nude su impresivne i sve veći broj NBA igrača, ali i Evropljana, odlučuje se na odlazak u ovu zemlju.

Uskoro bi se kinesko sportsko carstvo moglo preseliti i u na američko tlo. Najavljena je mogućnost da kineska grupacija kupi NBA klub Brooklyn Nets koji je do sada bio u vlasništvu ruskog bogataša Mikhaila Prokhorova.

Navodno, potpredsjednik grupacije Alibaba Joseph Tsai zainteresovan je za kupovinu Netsa i održano je već nekoliko sastanaka kako bi došlo do završetka kupoprodaje.

Prokhorov za Netse želi dvije milijarde dolara. Kinezima novac nije problem, a posebno ne jednom od čelnika grupacije Alibaba.

Ova kompanija, koja se bavi online prodajom, aukcijama, transferom novca i mnogim drugim stvarima, postala je ove godine prva azijska grupacija koja je premašila vrijednost od 400 milijardi dolara.

Sigurno je da bi eventualnim preuzimanjem Netsa ovaj tim ponovo imao bitnu ulogu u NBA ligi, jer bi novac za bogate ugovore igračima bio najmanji problem za nove vlasnike.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije